Investor a daně 4: kapitálové příjmy, dividendy

Mohlo by se vám líbit...

39 Responses

  1. diversant napsal:

    Dobrý den, tady je diversant. Ten článek je sice fajn, ale jeden problém nevysvětluje. A ten je podle mne rovněž důležitý. Jak se daní příjem z dividend, který se nám zakuklí do nových akcií? Namísto peněz si vezmu ve výši vyplacené dividendy akcie. Připíší mi je na účet. V tomto případě se tedy nejedná o příjem. Nemůžu to tedy danit 15% jako dividendu, protože neznám základ daně. Akcie může klidně časem klesnout k nule. Tedy dle mne jde o příjem z dividend, který se nedaní.

    • Ondřej napsal:

      Ono to asi vysvětlí i sám minarjo, ale v takovém případě se samozřejmě také daní. Společnost hodnotu připisovaných akcií buď samo vyčíslí a nebo je potřeba použít kurz akcii platný k datu připsání. Ps: komentáře u nás nemizí jen ten první od nových uživatelů je potřeba schválit a momentálně sedim na obědě:-)

    • VSbrok napsal:

      Nově připsané akcie jsou z pohledu českého práva stejný kapitálový přijem, stejně jako dividendy, musíte ho tedy danit úplně stejně! Jen výpočet daně je o trošku složitější, protože nemáte/nemusíte mít jasně danou hodnotu.
      Ohodnocení nové akcie buď provede firma, které řekně „dáváme Vám x akcií v YY hodnotě každá – tak to dělá např. VGR.
      Nebo si hodnotu určíte sám a to buď tak, že vezmete cenu na trhu v době kdy Vám akcie broker připíše, anebo můžete vzít např. zavírací cenu ze dne kdy Vám broker akcie připíše.

      Ocenění nově vydaných akcií totiž české zákony neřeší, řeší jen to, aby jste z toho zaplatil daně, takže kterou cenu si nakonec vyberete je dle českých zákonů nepodstatné.

    • minarjo napsal:

      @Diversant:
      Nečetl jsi pozorně, na toto odpovídám hned zkraje článku v odstavci Formy výplaty dividend. Vždy lze u příjmu zjistit základ v Kč, i pokud jde o nefinanční příjem. A to buď odborným odhadem (nemovistosti atd), nebo burzovní hodnotou (právě nové akcie, dluhopisy atd), neexistuje příjem který by nešlo vyčíslit.

  2. diversant napsal:

    Ano, máte to tam napsané. Ale je nutné se zamyslet úplně přesně nad zněním onoho §. Nebudu ho hledat, ale budu vycházet z toho, co je uvedeno zde. Jakýkoli peněžní či nepeněžní příjem. A dále je tam zmínka o směně. jenže pokud se nepletu, tak směna je zcela jiný pojem než nákup akcií. Zde je nutné vycházet z definice směny a nákupu podle občanského zákoníku. A mezi směnou a nákupem je podstatný rozdíl. protože pokud se nepletu nový občanský zákoník obsahuje jak kupní smlouvu, tak smlouvu směnnou.

    Český občanský zákoník ji upravuje v ustanoveních § 2184–2188 a od kupní smlouvy se odlišuje dále v tom, že nahodilá zkáza nebo podstatné zhoršení věci ještě před jejím odevzdáním vede k anulování smlouvy, resp. k právu od ní odstoupit, ledaže bylo dohodnuto, že nabyvatel věc získá „jak stojí a leží“. Plody a užitky z věci náleží zciziteli do doby, než ji měl podle smlouvy odevzdat.

    A jestliže se směnná smlouva odlišuje od smlouvy kupní, pak za dividendy mi společnost nakoupí akcie a jedná se tedy o kupní smlouvu, nikoli směnnou. A pokud zní ten § na směnu, tak se nákup akcií za dividendy nebude danit 15% jako dividenda, ale bude se danit až v okamžiku prodeje akcií a časový text. Takto bych to vykládal já a myslím, že je to vcelku logické. Je nutné při výkladu zákona o daních příjmů vycházet i z jiných zákonů, které upravuje příslušné pojmy, které obsahuje i zákon o daních z příjmů.

  3. minarjo napsal:

    Diversante, máš typický český přístup „ochcat“ stát na daních jak to jen jde. S mylným přístupem nedanit příjmy nepeněžní jsem se setkal vícekrát, ale je to chybné. Zbytečně se zaměřuješ na to slovo „směna“, v souvislosti s akciemi nepodstatné. Důležitá je první polovina věty zákona, tedy že i nepeněžní příjem je příjmem. Když dostaneš dividendu, je to příjem z kapitálového majetku, buď peněžní (CZK, USD…), nebo nepeněžní (společnost ti „věnuje“ své akcie). Tak jako tak jde o příjem co se daní, nevím kde se stále bere přístup, že příjmem je jen něco finančního. Pokud získáš nebo zdědíš dům či pozemek, je to příjem. Pokud zadarmo získáš akcie, je to příjem-nikoliv běžný nákup akcií, ty jsi je ze svých peněz a ze svého rozhodnutí nenakoupil, ale zdarma přijal jako dividendu. Jde z hlediska daní i selského rozumu o příjem z kapitálového majetku, z jehož jedné části jsou ihned „nakoupeny“ (připsány) akcie a zbylá nedělitelná část je doplacena hotově. Není pak logicky důvod, aby se danil jen hotovostní doplatek a ta část za kterou jsou pořízeny akcie nikoliv, jde zkrátka o kombinaci hotovostního a akciového příjmu. Daňově toto mají zvýhodněné v příslušných zemích kde to tak vyplácejí, nikoliv u nás, přesně jak píšu v článku. Pokud od zaměstnavatele získáš nefinanční benefit, je to příjem (i když zde často daňově zvýhodněný), vše lze vyčíslit. Opravdu se nesnaž přesvědčit sám sebe, že když ti třeba Shell připíše nové akcie místo aby ti dal cash, že to příjem není a nemusí se danit, šlo by o nezákonné krácení daně.
    EDIT: v článku jsem zvýraznil, co je z citace daného odstavce zákona podstatné (nepeněžní, o tu směnu nejde), snad to už tak bude i pro ostatní jasné 🙂

  4. diversant napsal:

    Já se nikoho nesnažím ochcat. Jen mám svůj výklad a finanční úřad s tím problém nemá. Daním až v okamžiku prodeje akcií, protože jsem je nakoupil a ještě neprodal. Uzavřel jsem kupní smlouvu. A finančák nemá nic proti, protože už to takto dělám hezkých pár let. Pokud to finančáku náležitě podáš, tak jim zamotáš šišku, že neví, co se pak daní a co ne. To je jen můj postup, který aplikuji já, každý si to může dělat po svém.

    • minarjo napsal:

      Pro ostatní kteří by měli podobné nápady jako diversant: doufám že ostatní chápou, že když společnost místo hotovostní dividendy vyplatí část v akciích, tak to NENÍ klasický nákup, protože dané akcie nekupujete za své vlastní peníze, ale jsou automaticky připsány za cizí peníze, za váš kapitálový příjem. Proto jde o příjem z kapitálového majetku a AŽ Z NĚJ je následně proveden automatický nákup. Ale s tímto přístupem nedanit akciové dividendy jsem se setkal na více webech, takže mě nepřekvapuje :(. Zajímalo by mě, zda by dotyční nedanili i to, kdyby jim například zemědělská akciová společnost část dividend vyplatila v bramborách nebo kuřatech, i zde jde o jasný příjem, jehož hodnotu je třeba vyčíslit. A způsob „podání vysvětlení“ úřednicím FÚ, které toto často neznají, je právě ta snaha to obejít, to mi nikdo nevymluví. Majetek se prokazatelně obdrží (akcie zadarmo majetek je) a daň z něj přesto odvedená není. Příjem z prodeje CP (nikoliv nákupu) s tímto nelze spojovat.

      • danny napsal:

        Zdravim, omlouvám se, ale stále to nechápu:e pokud akcii přepočítám na hotovost (dle hodnoty akcie v den připsání) a uvedu v DP mezi dividendy, nebudu tu samou akci pak danit podruhé při prodeji akcie?
        A můj broker na ročním výkazu tuto akcii (1 ks Iberdrola SA) neuvádí mezi dividendami ale přičetl ji k ostatním prodaným akcii Iberdroly. Nechci nic „ojebat“, ale říkám si, že mnou doložená tabulka (podle vašeho vzoru z článku 5) by asi měla souhlasit s výpisem brokera. Děkuji

        • Glueless napsal:

          Obdržená divi i akcie je forma příjmu, možná pomůže si vše (divi nebo obdrženou akcii) přepočítat do peněz hned.
          Pak bude zřejmé, že je to to samé, jako obdržení divi a nákup té samé akcie (a její případný prodej).
          Snad je to tak srozumitelnější 🙂
          G.

          • danny napsal:

            Diky za odpověď. Jestli jsem to pochopil, tak to nebude zdaněno 2x, protože to zdaním jako dividendu a vzapětí si to dám do výdajů, které uplatním při prodeji akcie a pokud by prodejni cena byla stejná jako nákupní bude to nula, takže nic ke zdanění, že?
            Jak se na to ale bude dívat FÚ, když údaje vyplněné v DP, nebudou shodné s výpisem od brokera Degiro, který tu div. akcii neuvádí mezi dividendami A opět při prodeji akcie, neuvede hodnotu akcie ve vydajích, jak bych to udělal já podle vašeho doporučení?

  5. arg napsal:

    Zdravim,

    diky moc za serii clanku. Chtel bych se zeptat jak je to s akumulovanymi ETF … ziju v tom, ze akumulovany fond zdani dividendy za me (a to da dani podle domicilu) a reinvestuje je … je pak potreba uvadet nejake dane v cechach? Prijde mi ze ne, protoze jsem zadne extra shares nebo akcie nedostal, jen ty ktere vlastnim maji vetsi hodnotu. Uvazuji spravne?

    Diky moc!

  6. Pavel napsal:

    Ondřej: jen upřesním – ETF se daňově chová jako běžný cenný papír, prodáš-li po třech letech, nedaníš.

  7. Ondřej napsal:

    Ano, omlouvám se, ale to už jsem bral jako samozřejmost, že když je splněn daňový test či výše nedaním.

  8. Pavel napsal:

    V pohodě, mně jen přišlo v tomto konkrétním případě vhodné to zdůraznit:-)

  9. Petr2861 napsal:

    Dobrý den, držíte někdo LP, nebo MLP typu Blackstone a chodí vám Schedule K-1 Form 1065 prosím?

    Petr

  10. Vita napsal:

    Vlastním akcie společnosti Blackstone (BX) a žádný Schedule K-1 Form 1065 mi nechodí

  11. Petr2861 napsal:

    A od kdy Blackstone vlastnite? Takze ani zadne vyplnovani danoveho priznani do USA jste neprovadel za 2018?

  12. honzas napsal:

    Já také vlastním nějaké MLP společnosti a žádný K-1 nevyplňuji (zrovna tak jako u běžných společností nevyplňuji ani ten jejich 1099 Form nebo jak se to jmenuje), já předpokládám, že tyhle formuláře jsou zejména pro USA daňové rezidenty a nám čecháčkům se to řeší srážkovou daní (15% u „normálních“ akcií a cca 36-38% u MLP společností) a tím je to pro mě vypořádané, já jsem český daňový rezident a řeším si tedy české daňové formuláře, kde uvedu vyplacené divi v zahraničí a započtu sražené daně v zahraničí…

    • Petr2861 napsal:

      Aha, mně to bylo zvláštní, že mi s tím nikdo nedokázal poradit, ani majitelé vlastních fondů, že by se s tím někdy setkali a vyplňovali to. Ano ano, daňové rozpětí 15-38% podle typu společnosti. Já Blackstone nakoupil 21. 12. 2018 a první dividenda mi přišla cca. 12. 2. 2019, takže sem držení akcie neuváděl do daňového přiznání 2018, ale uvedu ho až do daňovka 2019, jestli si nepletu. Ale vystrašilo mě jisté penále, které lze uložit za každý zpoždění měsíc ve výši 195 dolarů, zde http://financni.tytfrn.com/ucel-irs-formular-1065/, ,,Partnerství, které nebudou podávat svá přiznání včas podléhají penále ve výši 195 $ za partnera pro každý měsíc se zpožděním.“ Teď z toho však nevím, jestli se to týká mě osobně, nebo Blackstonu, který mi K-1 Form 1065 poslal dopisem. Četl jste o tom něco?

  13. Vita napsal:

    BX vlastním od 6/2017 a zadne danove priznaní do USA jsem nepodaval

    • Petr2861 napsal:

      Děkuji, sám bych to neřešil, kdybych se nedočetl o údajném penále za zpožděné přiznání ve výši 195 dolarů. Daňové problematice USA nerozumím, takže sem v tom zabředl. To penále nevím jestli hrozí mě osobně, nebo Blackstonu, kdyby nevyplnil K-1 Form 1065 včas a neposlal přehled mně a IRS a za další prý se zveřejňují jen nějaká identifikační čísla majitelů akcií, né jmena, adresy bydliště atd. Asi to teda nechám plavat.

  14. karel napsal:

    Zdravim,
    máte někdo realné zkuenosti s daněním dividend z dist ETF fondu? Např. iShares MSCI World UCITS (IE00B0M62Q58). Jaký vliv má domicil fondu na DP?

  15. Kuba22 napsal:

    Zdravím, založil jsem si účet na Degiru a nakoupil ETF se sídlem v Irsku (přes LSE) a akcie firmy se sídlem v Kanadě (přes US Nasdaq). Jak je to prosím vás se zdaněním v těchto zemích? Oni si vždy tu daň strhnou automaticky a já se nemusím o nic starat? Zdanění v ČR je mi jasné (že si to můžu pak častečně nebo úplně započíst), ale nevím, jestli s zahraničí nemusím náhodou také něco vyplňovat – nějaké formuláře? Nebo si to strhnou automaticky a já se nemusím o nic starat? Děkuji.

  16. HonzaInvestor napsal:

    Dobrý den, rád bych poprosil o radu ohledně uznání daně z polských dividend, které mi přišly zdaněny 19%. Ve smlouvě https://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=6330 se píše, že daň ve druhém smluvním státu nepřesáhne 5%. Chápu správně, že tedy 14% si mohu uznat a 5% doplatím u nás? Díky moc za jakoukoliv radu. Honza

  17. rehjanicka napsal:

    Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně připsání akcií jiné firmy z důvodu „spin off“. Dle informací na netu se jedná o „přerozdělení struktury společnosti“, tzn. jedna entita, kterou držím, ze rozštěpila na 2 a byly mi připsány akcie nové společnosti v určitém poměru. Hodnota akcií původní společnosti byla před tímto rozdělením ve výpisu brokera dlouhodobě „nadhodnocena“ oproti trhu (cca o 25%), po spin offu hodnota akcií původní firmy sedí s vývojem na trhu. Z laického pohledu se jedná jen o „přesun hodnoty“, nikoliv nový příjem. Je třeba dané nové akcie získané touto formou zdanit jako stock dividend? Moc děkuji za názor a přeji hezký den!

    • Skeptik napsal:

      Asi neexistuje přesně daný postup, navíc se různé spin-offy mohou fakticky lišit.

      Většinou vlastníte stále stejný podíl na stejných společnostech po spin-offu jako před ním. Proto nabytí nových akcií nepovažuju za příjem, ale jen za formální reorganizaci. U nově nabytých akcií považuju datum nabytí (pro účely časového testu při případném prodeji) stejné jako datum nabytí původních akcií.

      Jiná situace už je u společností, které fakticky nabízejí výplatu dividend v podobě nově vydaných akcií (např. CTP, PHIA). Tam už bych to danil jako by šlo o peněžní dividendy, jinak by to smrdělo účelovým obcházením zákona.

      • czhunter napsal:

        Nestraš, finanční úřad ti nikdy nemůže dokázat účelové obcházení zákona. Ani nebude chtít, při těch částkách, které většina drobných investorů má. Maximálně ti dopočítají daň zpětně.

        Třeba se pletu a tady na fóru už někdo je, kdo šel sedět za nepřiznání dividend v podobě nových akcií. Ale dost pochybuji.

        • Skeptik napsal:

          „účelové obcházení“ nebyl z mé strany moc šťastný výraz. Možná jsem měl spíš napsat „vyhnutí se dani“ nebo „daňový únik“.

          Každopádně, když píšeš „Maximálně ti dopočítají daň zpětně“, tak vlastně připouštíš, že dividendy v podobě akcií by se danit zřejmě měly. Tak díky za potvrzení.

          Jana se ptala na to, jak by měla správně řešit nějakou konkrétní situaci. Reakce typu „beztak je to určitě jen pár šupů, tak se na to stejně nepřijde“ fakt nikomu nepomůže.

          Je to, jako bys na dotaz „co znamená červeně ohraničená kulatá dopravní značka s padesátkou“ odpověděl, že to znamená, že můžeš jet 60 km/h, protože policajti za tak malé překročení rychlosti nezastavují. Prostě ses jen přišel hádat.

          • czhunter napsal:

            Hádat jsem se nepřišel. Jen mi vadí to neustálé strašení lidí daněmi. Někdo nový v investování si přečte, jak chyba v přiznání smrdí obházením zákona a určitě ho to hned vystraší. Neplaš lidi a je to. Stačilo napsat, že i nepeněžní dividenda se musí danit a pokud ne, je to v rozporu s daňovým zákonem. Takto by se to napsalo inteligentně.

            Chybovat je lidské, lidi dělají chyby v přiznání odjakživa. Úřad za to hlavu neutrhne a daň dopočítá.

            Děkuji za přirovnání k 50 Km/h. Drtivá většina lidí to nedodržuje a tam to smrdí mnohem více. Nabouráš při překročení rychlosti a někoho usmrtíš a jdeš opravdu sedět. Nikde jsem ale nepsal, že se nemají dividendy uvádět a obcházet zákon. To sis vymyslel ve své hlavě, aby jsi se mohl hádat.

  18. danny napsal:

    Dobrý den, na webu finex jsem našel informaci, týkající se zaměstnanců, že: „Zdanění dividend je možné se vyhnout, pokud celkový příjem z dividend nepřesáhne za rok (ve zdaňovacím období) 6 000 Kč.“ Můžete prosím tuto informaci potvrdit, případně vyvrátit?
    Zde je odkaz (je to 1. otázka)
    https://finex.cz/zdaneni-dividend-jak-postupovat-pri-vyplneni-danoveho-priznani/

    • Skeptik napsal:

      a) Nově je ten limit už 20.000 Kč; dříve to bylo jen těch 6.000 Kč.
      b) Do limitu se musíte vejít nejen s dividendami, ale s veškerými příjmy podle podle § 7 až 10, které by jinak patřily do přiznání.
      c) Aby bylo jasno: pokud se vejdete do limitu, pak to znamená, že nemusíte podávat DP jen kvůli těmto podlimitním příjmům.
      Ale stále platí to, co je uvedeno v článku: „Vyhnout se danění zahraničních dividend může jen ten, kdo není povinen za daný rok vůbec podat Přiznání ze zákona (viz začátek prvního dílu série). Pokud vám však povinnost podat Přiznání vznikne, pak všechny zahraniční dividendy je třeba v Přiznání uvést …“

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: