DEGIRO ruší CZK Cash Fund (důležité!)

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

20 Responses

  1. PabloRadegast napsal:

    A co když budu mít funkci AutoFX vypnutou a veškeré dividendy mi chodí v USD, tak předpokládám, že na účtu mi zůstanou USD a když se mi nastřádají do určité výše, tak by neměl být problém nakoupit další americké akcie na NYSE za USD. Nedojde tedy k žádnému převodu USD.
    Jak by se pocitaly poplatky, kdybych na dividendach nasporil urcity obnos a nakupoval bych pak nejake akcie? Poplatek je 0,5 Eura + 0,004 USD za akcii. Prepocitali by si na ten poplatek pak z tech USD, co bych mel u nich, automaticky?
    Na stránkách Degira píšou: Vezměte také na vědomí, že pokud přepnete manuální vypořádání na funkci AutoFX, celý zůstatek dané zahraniční měny se automaticky zkonvertuje na CZK. Znamená to, že když budu mít třeba naspořeno z dividend x USD a přepnu manuální vypořádání měny na AutoFX, tak to automaticky zkonvertují na CZK a protože nebudu mít nastavený ten jejich CZK FundShare Cash Fund, tak mi ty peníze pošlou na můj účet? A ta automatická konverze na CZK v případě přepnutí z manuálního na AutoFX proběhne za 10 Euro + 0,02% pro manuální převod nebo za 0,1% pro AutoFX? Byla by možnost mít případnou hotovost denominovanou v USD místo v EUR?

    • VSbrok napsal:

      Ano mělo by to tak být, pokud vypneš AutoFX, tak příchozí divi v USD, by měly zůstat v USD.
      Ano, nákup by pak měli být za standarní poplatek.

      Poté co zruší „CZK FundShare Cash Fund“, tak už se tam nic konvertovat nebude, takže to info bude posléze přepsáno na něco jako „Euro FundShare Cash Fund“ …
      Ale s vypnutým AutoFX, by příchozí měna (ať už dividendy nebo příchozí peníze) měly zůstat v tom co příjde… alespoň tak to chápu já…

      ! Kažodpádně rozhodně doporučuji si to ověřit na podpoře: info@degiro.cz !
      Když odpoví, tak prosím dej vědět, ať to tu máme pohromědě. Předem děkuji.

      • Petr napsal:

        podle mě AutoFX s tím asi nemá nic společného. Degiro nesmí držet žádnou hotovost klienta – to je ta nejdůĺežitější věc, ale ta platí již delší dobu.

        Takže pokud neodsouhlasíš investice do EU fondu, zkonvertují ti to stejně automaticky do CZK a pošlou na účet. U degira se prostě nesmí nikde válet volné finanční prostředky 🙂 Takhle to chápu já.

        • PabloRadegast napsal:

          Jenomže, když budeš mít vypnutý AutoFX na USD a příjdou ti USD, tak to sami nezkonvertují a USD by měli převést na nějaký USD Cash Fund. Kdybych pak někdy chtěl vybrat peníze, tak zapnu AutoFX na USD, oni mi to automaticky zkonvertují na CZK a protože nebudu mít odsouhlasený ten EUR Cash Fund, tak by mi to měli poslat v CZK na účet. Ale bude lepší se zeptat.

          • Petr napsal:

            jo máš pravdu, tam je vlastně co měna to fond. Jen teď prostě CZK fond není proto se to musí odsouhlasit a celé se to z toho pohledu komplikuje. Osobně nevidím moc důvod mít vypnutý auto-fx. Dividendy co přijdou každý měsíc reinvestuji, tak bych pak měl pak na platformě zaslané CZK + USD z dividend..kdoví jak by probíhal nákup. Bych asi musel ty USD ručně překonvertovat na CZK? což se samo nevyplatí vzhledem k poplatku.

            Nehledě na to, že při nákupu akcií nikdy nepřevedu přesný počet CZK – vždy něco zbude, tak představa že mi těch pár korun vždycky pošlou zpět na bankovní účet přijde jako blbost když převod na EUR je bez poplatku. Si to nebudu komplikovat a odsouhlasím to a autofx nechám zapnutý.. vše jako doposud

            • VSbrok napsal:

              Na to je odpověď snadná: pokud máš např. 100 USD a 5000 Kč , máš vypnutý AutoFX a potřebuješ pro nakup např. 110 USD, tak se nákup prostě NEprovede.
              Budeš muset za 10 USD těch 5000 Kč překonverotvat na USD a teprv pak budeš moci nakupit…
              … to je dost drahý scénář 🙁

              V posledni době stejně nakupuji nejvíce na Xetře, takže mi to zas až tak moc nevadí…

              • PabloRadegast napsal:

                Ale když nebudu moct mít na účtu CZK, neb jim nedám plnou na převod na EUR Cash Fund a budu pobírat jenom dividendy v USD, nebudu si tam posílat žádné CZK, tak budu nakupovat jenom a pouze za USD. Na posílání CZK mám Lynx.

                • VSbrok napsal:

                  V podobném znění jsem poslal dotaz na Degiro, tak uvidím co odpoví…
                  Myslím si, že by to tak mělo být… když vypnu AutoFX, příjdou USD divi, tak půjdou do USD Cash Fundu… až jich bude dost na nákup, tak by měl být možný nákup za USD. Když se nebudou posílat žádné další Kč.

                • VSbrok napsal:

                  Tak jsem včera dostal potvrzení mého (našeho) předpokladu.

                  Pokud vypnete AutoFX, tak příchozí dividendy v USD zůstanou v USD, příchozí divi v euro zůstanou v euro = nic se konvertovat nebude.

                  Když budete mít na účtu dostatek USD, či euro, pro nákup, tak se nákup normálně provede.
                  Pokud, ale dostatek mít nebudete, tak bude třeba udělat konverzi ručně a to za těch 10 euro poplatek.

                  Čímž pro mě vystává zajimavý problém, protože asi 2/3 dividend dostávám v USD a zbylou 1/3 v euro…. což znamená, že by pro mne asi bylo výhodnější mít jako „základní“ měnu účtu spíš USD, než juro …

                  Pokud máte nějaké divi v Kč, tak budou asi odeslány na Váš, účet, protože bez AutoFX se nepřevedou na Euro a na účtu Degira zůstat nesmí. Na toto jsem se neptal, protože dividendy v Kč nedostávám.

  2. Pete13 napsal:

    Není všechno zlato, co se třpytí aneb nejlevnější neznamená vždycky nejvýhodnější. Troufám si tvrdit, že u žádného jiného (známého) brokera se mi toto stát nemůže. Dlouhodobý investor dle mého nemusí řešit, jestli za nákup akcií zaplatí 1 USD nebo 5 USD, protože při strategii „nakup a drž“ je to z dlouhodobého hlediska opravdu zanedbatelné. Nesmí to být samozřejmě obchody za 50 USD … 🙂

    • VSbrok napsal:

      Částečně souhlasím, na Degiro obranu ovšem je třeba říci, že to není tak úplně jejich chyba, snaží (musí) plnit zákonná nařízení… a když si hold politik něco vymyslí, tak s tím holt žádná firma nic neudělá, musí to chtě-nechtě prostě splnit…

      Ano, z dlouhodobého hlediska máte samozřejmě pravdu… jistě, je třeba dělat nákupy tak, aby poplatek nebyl 10% 😉

    • Petr napsal:

      v reálu se stejně vůbec nic neděje. Mnoho povyku pro nic…. Degiro bude fungovat úplně stejně jak doposud jen se to bude konvertovat do EUR místo do CZK.

      • VSbrok napsal:

        Ano, naprostý souhlas.
        Důvod proč jsem to dal i sem byl, že ten jejich email není uplně jasný a to už u nich jsem pár let.
        Příjde mi to jako „gugl“ překlad originálu, takže se význam ztratil někde po cestě.

        Takže radši znovu a podrobně na jednom místě, protože česká Degiro podpora je v poslední době dooost pomalá… evidentně se potýkají se stejným nedostatkem lidí jako většina českých firem v dnešní době…

  3. SeaK napsal:

    Musi se danit zisk z CZK Cash Fondu? Nebo uvest v danovem priznani?
    Predem dekuji za radu.

    • VSbrok napsal:

      Z pohledu českého daňového řádu je to kapitálový příjem jako každý jiný.
      Na druhou stranu 15% ze 3 Kč je 45 halířů a dle zákonů ČR je minimální daňová povinnost ve výši 1 Kč … viz. „Kalouskovi“ dluhopisy, které uzákonila ČSSD … 😀
      A z nich se daň neplatí právě proto, že je menší než jedna koruna.

  4. SeaK napsal:

    Dekuji za info. Poradite, prosim, jak zdanit cisty zisk 18,39 Kc?

  5. Pavel napsal:

    Třeba je to zisk z prodeje cenných papírů, ne? SeaK nenapsal o co jde, jen odhaduju ze slov „čistý zisk“.

    • VSbrok napsal:

      Je to „čistý zisk“ ze zrušeného „CZK Cash Fondu“.
      Nechci navádět k nepravost, ale mě to „vyneslo“ asi 3,5 Kč, takže jsem to do DAP vůbec nedával.

      Už takhle jsem musel DAP 2x vysvětlovat, cože to tam mám za divný zisky z těch „dííívidént“ 🙁
      Je tohle a můžu se na finančák rovnou přestěhovat 🙁

  1. 3.7.2019

    […]  *DEGIRO drží prostředky v Eurech […]

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: