Jak a proč investovat do dividendových akcií

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

10 Responses

  1. bornik napsal:

    Krásný článek, opravdu jedním slovem kouzelný! Díky za něj.

  2. Cipisek napsal:

    Souhlas.Pěkně napsané.

  3. VSbrok napsal:

    Děkuji pánové. Pochvala vždy potěší, aspoň člověk vidí, že se článek líbí.

  4. Pavel napsal:

    Hezky a pozitivně napsané, což o to. Jinak by se ale takový článek psal v období, když bychom za sebou neměli téměř dekádu nadprůměrného růstu cen akcií a dividend. Na to nesmíme zapomínat, že klidně můžou přijít horší časy – hlavně pro ty, kteří teprve s investicemi začínají a nemají za sebou několikaleté zisky a nárůsty.

    • Cipisek napsal:

      To je Pavle také pravda.Je duležité stát nohama na zemi.Myslím,že by nebylo špatné napsat z vlastní zkušenosti o tom,když se zrovna nedaří.Pocity,psychika,jak se zachovat atd.Poprosil bych pouze vlastní zkušenosti.Hodně by mě to zajímalo na co se má člověk připravit(s čím počítat)-pokud to tedy vůbec jde.Děkuji.

      • VSbrok napsal:

        To leda by napsal Pavel, Ondra a já jsme začínali v období růstu, přesně jak píše Pavel, takže my známe jenom růst …
        Též jsem si už párkrát říkal jak to bude asi vypad až jednou ta krize zas udeří a já budu mít celý ptf v červeným … zatím si stále myslím, že snad bude v pohodě, protože stále mám radši, když mi excel svítí červeně než zeleně 🙂

      • Ondřej napsal:

        Cipisku: Musím to uvést na pravou míru já období růstu vnímám krapet jinak než mé začátky investování. Bude to krapet delší koment:-D

        Mé začátky nebyly růžové a nákupy ve špatnou dobu se se mnou táhnou do dnes.

        Mé první akcie:

        Tesco za 4,31 EURO
        Munich Re za 95,50 EURO
        Banco Santander za 6,61 EURO
        Arcelor Mittal za 13,10 EURO
        Royal Dutch Shell za za 29,20 EURO

        Jako začátečník jsem samozřejmě udělal další chyby.

        Po roce jsem prodal Munich RE se ziskem 31 % hold vidina rychlých peněz a strach, že to už více nahoru nepůjde mě zlomili. Dnes se MunichRe prodává za 208,50 EURO a dividenda vzrostla ze 7 na 8,6 EURO, což je nárůst o 22 % ( prosím o kontrolu výpočtu :-D)

        Za další dva roky šlo z domu Tesco za 2,58 EURO – ztráta 41,4 %. Strach mě ovládl a přišla tedy další chyba – od té doby jsem se zařekl, že se ztrátou prostě neprodám koupil jsem to přeci na dlouhodobé držení. Vinu přikládám i Brokerjetu :-D, který tenkrát končil. Levnější varianta pro mě byla všechny akcie prodat a následně koupit u Lynx. Tesco jsem již zpět nekupoval a realizoval tak ztrátu.

        Arcelor Mittal jsem v té době přechodu k Lynx prodával se ztrátou 62,77% nevím co mě k tomu vedlo, ale přidal jsem prachy a koupil více kusů u Lynx. Asi to už byla moc velká ztráta, kterou bych byl ochoten akceptovat a kupoval jsem to přeci jako růstovku. Pak proběhl split, dostal jsem práva na nové akcie. Práva jsem prodal a inkasoval cash. Po růstu akcie prodal se ziskem 94,65 % – což samozřejmě není pravda to svítilo u Lynx ve skutečnosti suma sumárum jsem prodával na nule.

        Poučen z těchto začátečnických chyb z původní pětice držím Banco Santander a Royal Dutch Shell jak si stojí posuď sám:-D

        Zbytek mého portfolia:

        T – -18%
        OHI – +22,66%
        MO – -9,57%
        PEP – +12,42%
        JNJ – +19,53%
        SO- +4,62%
        CSCO- +63,78%
        O- +29,48%
        TGT- -3,75%
        D- +2,4%
        PFE- +9,78%
        CAH- -4,41%

        Jak vidno ne vše letí do nebe alespoň vůči mí nákupní ceně. Všechny tituly však mají jedno společné a to, že mi platí dividendu, která mi dělá radost ať je akcie v plusu či mínusu. Pevně věřím, že i ty dvě evropské začnou jednou svou dividendu zase zvyšovat.

        Investovat své těžce vydělané a ještě náročněji ušetřené peníze je nápor na psychiku zvlášť v obdobích poklesu. Pokud mám ale před sebou dlouhý horizont a nejsem zrovna chvíli před důchodem nepanikařil bych a čekal co udělá trh. Tím, že si vybíráme velké a snad i stabilní podniky fungující desítky let snižujeme riziko ztráty investice. A hlavně je potřeba nezapomínat na diverzifikaci, což vím je při budování portfólia složité. Sám mám zatím také jen 14 společností ze zamýšlených 20.

        Chce to pevnou vůli, odvahu a odhodlání. Snad ti to nějak pomohlo. Věř, že ne jednou jsem měl nutkání se na to vykašlat, ale je to nejen o „tréninku“, ale i o hlavě stejně jako když běžíš maraton.

  5. Pavel napsal:

    Vlastní zkušenost je nepřenosná, každý reaguje jinak a těžko srovnávat, jak reaguje flegmatik nebo plašan. Dalším parametrem je, jak velkou část portfolia má člověk v akciích, protože může mít ještě nějaké úspory, penzijko, nemovitosti, atd. A taky, jestli si opravdu může dovolit postrádat peníze investované do akcií na dlouhá léta.

    Osobně jsem do zahraničních akcií začal investovat až v době, kdy spadly úroky na téměř nulu a doběhl mi (krachem kampeličky – pojištěno ze zákona) trochu objemově větší termínovaný vklad s úrokem přes 4%. To bylo někdy tuším 2011-2012. No a když jsem viděl ty zoufale malé úroky v bankách a dividendové výnosy akcií plus k tomu pocit, že krize už by neměla pokračovat, bylo rozhodnutí jasné.

    Takže opravdový krach jsem nezažil. Ale můžete si psychiku otestovat sami na propadech jako byl například ten před Vánoci. Jde samozřejmě i o to, jak velkou částku virtuálně (poklesem tržních cen) ztrácíte při takovém propadu, jestli jen pár tisíc nebo desítek tisíc anebo mnohem víc. Ono se nad tím snadno mávne rukou, když virtuální ztráta nedosahuje ani úrovně jednoho měsíčního platu, to si člověk psychiku snadno uchlácholí. Ale časem, to budou v absolutním objemu čím dál vyšší výkyvy, jak vám poroste objem portfolia. Ale to zas může vyvážit pocit, že když mám hodně, tak můžu o trochu přijít. Extrémním příkladem může být třeba majitel Amazonu, kterému se každou minutu či vteřinu mění tržní hodnota majetku v ohromných řádech:-)

  6. Cipisek napsal:

    Pavle diky ,ze si toto tema nadhodil
    je to hodne k zamysleni.Rikam si,ze je urcite dost poucne bavit se o tom co se nepovedlo atd.O tom,ze vse je snadne se pise vsude,ale jen malokdo dokaze psat o tom,kdyz se zrovna nedari.Prave z chyb se clovek nejvice nauci.Samozrejme pokud clovek tu samou chybu udela 3* a vice za sebou,tak uz je to k zamysleni.

  7. minarjo napsal:

    Jen bych poupravil autora v tom, že jak píše „u Lynx dividenda je hned po zavíracích hodinách, u Degiro trochu horší, zpravidla do 2-3 dní“.
    Z mých zkušeností (než jsem se ustálil s US akciemi u Lynx a evropskými u Degiro) vyplývá, že ono to není ani tak o brokerovi (Lynx a Degiro oba umí být rychlí), ale právě o burze. Akcie z US burz jsou u obou brokerů vypláceny velmi rychle, ale ty z evropských burz mají typicky to 2-3denní zpoždění (a to i u Lynx, když jsem tam dřív EU akcie měl). Takže asi tak 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: