Je dnes investiční pravidlo 60/40 stále platné nebo je to již historický přežitek?

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

5 Responses

  1. Cyberguy napsal:

    Ahoj VS,
    s výše uvedeným lze souhlasit a na věc hledět jako na modelový příklad. Ale stejně tak pořád existují případy, kdy investice do dluhopisů dává rozumný smysl. Například diverzifikace do Dluhopisů Republiky (DR) se v tuto chvíli velmi vyplácí. A přesně podle dřívějších myšlenkových postupů mi akcie (asi jako všem) nyní klesají, zatímco výnosy z DR stoupají.
    Cyberguy

    • VSbrok napsal:

      Ano, kdo koupil Dluhopisy Republiky před pár lety, tak má dnes super výnos, ale zas kdo to mohl vědět, že?
      Dnes už to bohužel nejde, jedna z prvních věcí, co naše pravicová vláda udělala bylo, že DR zrušili … na to, že se tváří jako pravice, tak mi to naprosto hlava nebere.
      Ale zas na druhou stranu, kde ve světě je dnes pravice, že? Dárečky voličům se rozdávají všude. Takže proč by se vlastně měl dnes člověk snažit postarat se sám o sebe, když stačí natáhnou ruku a vláda nasype.

      Margaret Thatcher: Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých.

  2. czhunter napsal:

    Málokdo dnes kupuje dluhopisy, aby je držel do splatnosti. Používají se spíše na spekulace na růst jejich ceny díky klesajícím sazbám v budoucnu.

    Druhá věc je člověk před důchodem, který si často nemůže dovolit čekat 10-20 let být na nule, jak je u akcií běžné po medvědích trzích. Při poklesu hodnoty portfolia o 40% člověk čerstvě v důchodu spotřebuje portfolio během 10 let a v 80 letech bude bez prostředků. Pokud nemá tak velké portfolio, aby vyžil fakt jen z dividend a nemusel i prodávat akcie.

    • VSbrok napsal:

      Při americké klasice, tedy 4% DY potřebuješ na 1000 USD (cca 25k kč) měsíčně portfolio o investiční hodnotě cca 7-9 milionů Kč. To se dá za 10-20 let vcelku v pohodě nakumulovat složeným úročením a postupným přikupováním.

      Když k tomu přihodíš alespoň průměrný důchod, tak si dovolím tvrdit, že za cca 30k Kč měsíčně se dá v týhle republice už vcelku slušně vyžít aniž by jsi musel ptf rozprodávat.

      Tedy na tohle spoléhám já osobně, že toho za nějakých 10-15 let dosáhnu … fakt se mi nechce „chodit do roboty“ až do 70, natož do 75 k čemu dluhy naší republiky směřují.

  3. czhunter napsal:

    Za 20 let bude těch 30k měsíčně jako dnes 60 tisíc. Tedy zdvojnásob to alespoň na 14-18 milionů. Nerozprodávat portfolio zvládne jen malá hrstka lidí, co za A) mají velkou míru úspor a investic jako třeba já (60-70% příjmu). Nebo za B) jsou extrémně skromný a C) budou pracovat až do důchodu a asi i po něm a bude to jen jako přilepšení k důchodu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: