Nákupní seznam aneb koronavirus na akciovém trhu

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

9 Responses

  1. Hobbo napsal:

    ABBV a CAH maju dost vysoke dlhy co ich bude tahať dole. Skor ten JNJ vyzera zaujmavo…..

    Inač a čo hovoriš na ropne spoločnosti? Shell je 25 rocnych minimach, vyzsi dlh oproti konkurencii brutalne vysoka dividenda sa zda byt neudrzatelna. Zda sa mi to zaujmave na špekulaciu, teraz kupit a s podskocenim cien ropy predat. Chevron ma celkom oslovil. Ma dobre čisla a vysledky. Dividendu by mohol mat udrzatelnu. Na dlhodobejsie drzanie sa oplati

    • VSbrok napsal:

      Ano dluh vcelku vysoký, ale ne nesplatitelný, navíc zdravoťáci na tom teď budou lépe … všechni blázní a kupují jakékoliv léky …

      S ropákama čekám co bude, než se Saudi a Rusko domluví na nějaké ceně dobré pro všechny.
      Shellka za 25 je naprostý úžas a bomba cena … teď jde jen o to jak dlouho se budou kohouti na dvorku pošťuchovat … dle toho to bude mít dopad na všechny ropáky.
      Shellka sice dividenda vysoká, ale krytá a navíc Shellka nesnížila dividendu od druhé světové, tak nevidím moc důvod proč teď.

  2. czhunter napsal:

    Tímto článkem jsi definitivně dokázal, že toho o investování moc nevíš. A ta tvoje snaha hanit zlato, protože žiješ v přesvědčení, že je špatná investice a ignoruješ argumenty je zjevná.

    Ano zlato kleslo, protože to na začátku burzovních krachů dělá, tak jak lidé prodávají zlato, aby mohli uspokojit margin calls na akciích a také má přímou korelaci s repo marketem a konkrétně s over subscriptions. Tyto krátké pullbacky jsou nejlepší doba pro nákup a kdo koupil je desítky procent nedaněných v plusu za pouhý měsíc a narozdíl od akcií s 0% rizikem ztráty. Aneb hádej, proč je zlato tier 1 aktivum a akcie ne.

    Stejně se zlato propadlo v roce 2008 aby následně vyskočilo o 250% a stříbro, což je zlato na steroidech o 500%. Co je podstatnější, tak v dlouhodobém horizontu 20 let má 2x větší výnos než americké akcie a bude mít nejspíše i dalších 20 let.

    Jestli akcie vyrostly o 70% za dva roky, zatímco ziskovost S&P 500 o 0% tak jde jen o expanzi ve valuaci. A jestli si myslíš, že v dlouhodobém horizontu to vydrží, tak evidentně nic nevíš o historii amerických indexů. Akcie se vždy v dlouhodobém horizontu vrátí k fundamentům a tyto falešné zisky vymaže. A kdo nakoupí za tyto valuace, tak dalších pár dekád nic nevydělá nebo velice málo. Akcie byly skvělá investice po 2009 s PE 10. Po 2016 už jen pečlivě vybrané a podhodnocené akcie.

    Kdyby jsme měli volný trh a kapitalizmus, tak by teď půlka firem v S&P 500 byla zombie nebo vyhlásila bankrot. Akcionáři by byli vymazáni a majitelé dluhopisů by se stali novými akcionáři. Machinace FEDu ale nebudou fungovat věčně, protože volný trh nakonec vždy zvítězí nad manipulací a stále chudší Američané budou mít jednoho dne dost vyplácet miliardáře pokaždé, když akcie jsou dolů.

    • Pavel napsal:

      Ty seš fakt blb.

      Třeba tohle je fakt perla pro doktora Chocholouška: „Ano zlato kleslo, protože to na začátku burzovních krachů dělá, tak jak lidé prodávají zlato, aby mohli uspokojit margin calls na akciích a také má přímou korelaci s repo marketem a konkrétně s over subscriptions. Tyto krátké pullbacky jsou nejlepší doba pro nákup a kdo koupil je desítky procent nedaněných v plusu za pouhý měsíc a narozdíl od akcií s 0% rizikem ztráty.“

    • OndraGlueless napsal:

      ad útok na autora článku) to je zbytečný flame. VSbrok má sice pár zpochybnitelných závěrů v článku (nenakupuje v krizi), ale jinak se v investování docela vyzná, čtu jeho články.

      ad zlato) jedná se o skoro nejhorší investici. V porovnání s akciemi je o řád horší na horizontech 10let a víc.

      ad růst akcií vs, ziskovost S&P) existuje hned několik několik důvodů, proč při stejné ziskovosti může oprávněně růst cena. Studuj a možná na to přijdeš 🙂
      nápověda: cena akcií dnes vyjadřuje budoucí očekávanou návratnost, ziskovost vyjádřená poměrem P/E je pohled zpět. Forward P/E beru s úsměvem.

      ad zlato jako investice) můžeš mít buď (i) ETF nebo (ii) fyzicky. (i) není ochrana před ničím, (ii) při prodeji ztrácíš a při držení musíš skladovat bezpečně.

      Prostě není nad dobře vybrané firmy.
      Ondra Glueless

  3. czhunter napsal:

    Jinak poplatek za skladování zlata je kolem 0,1% ročně (1000 Kč na milion uložených ve zlatě), to mi fakt trhá žíly 😀 Zvlášť když zlato roste skoro 11% ročně dvě dekády. Také existuje strategie, že kdykoliv zlato více vzroste, tak se část prodá a pak má člověk ze zlata něco jako dividendy, s tím rozdílem, že se nedaní.

    Tak příště by jsi mohl pro jednou napsat nějaký reálný důvod, proč tedy nemít 10% portfolia ve zlatě, krom tvých úsudků založených na nevědomosti a jedna bába povídala.

    Nejlépe to shrnul Ray Dalio, správce největšího hedge fondu na světě a 40. nejbohatší člověk planety. „If you don’t own gold…there is no sensible reason other than you don’t know history or you don’t know the economics of it…“ Aneb jediný důvod nevlastnit zlato je neznalost ekonomiky a historie, nic jiného.

    • VSbrok napsal:

      Já se o zlato zajímal naposledy před 3-4 roky. Takže si budu muset aktualizovat znalosti, ale jen co si pamatuju…
      1) výkupní cena je o 10-20% nižší! O tom se bohužel nikdy nedočtete!!! Schválně za kolik od Tebe prodejce ten kus zlata vykoupí jen co ho koupíš Ty? Prodej/výkup spread hrůza!
      2) poplatek za uskladnění v sejfu je od 1000kc ročně, takže kolik bys musel koupit, aby ses dostal na 0,1%.? Opravdu si nemyslím že každý bude investovat mega hned od začátku.
      3) pokud si zlato doneseš domu a následně ho zkusíš prodat, tak si výkupní firma účtuje poplatek za kontrolu. Nebo ho necháš u nich a opět platíš poplatek za uskladnění. To sice bylo částečně eliminováno obaly a certifikáty, jenže každý prodejce uznává jen ten svůj, takže jsi limitován nákupem a prodejem POUZE u jediné a té samé firmy (banky).
      4) zůstávají certifikáty, kryté nějakou bankou, což je asi nejbezpečnější možnost, ale pak vlastně nic nemáš, takže si stejně jako u akcii nemáš na co sáhnout.

      Jsi mě fakt donutil se na to podívat blíž… Snad budu mít čas si o tom načíst víc a třeba bude i článek…

    • OndraGlueless napsal:

      zadej si do googlu:
      „Gold Price vs total return Stock Market 100 Year Chart comparison“
      podívej se na to a vysvětli mi, kde zlato (ročně +0,6 %) porazilo akcie (ročně +6,6 %)

      Dalio (a jiní) má 10 % ve zlatě protože pro něj je to další trendující třída aktiv. Nakupuje a prodává trendy a podle co je/není v kurzu.

      diversification is the name of the game 🙂

      O.Glueless

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: