Proč dnes nekupovat nemovitosti, ale investovat do REIT akcií?

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

3 Responses

  1. Trimax napsal:

    Zrovna jsem dočetl perfektní knihu s názvem: „The Book on Rental Property Investing.“
    Z ní vyplynulo, že investování do nemovitostí je v podstatě plnohodnotné podnikání.

    Je potřeba mít dobrý plán a důkladně si spočítat veškeré náklady kapitálové, drobné opravy, zdanění, pojištění, úroky. Zajistit si spolehlivý tým lidí. Realitního makléře, odhadce, řemeslníky, účetní, právníky, pojišťovacího makléře, manažera nemovitostí.

    Procházet stovky nabídek. Kniha uváděla, že v průměru 1/100 z nich stojí za odpověď, a z té 1/100 nelze výhodně koupit více než 1/10. Takže k tomu, aby se člověk dostal k dobré nemovitosti je potřeba jich nějakým způsobem vyhodnotit přes 1000.

    Vyhodnocovat mnoho faktorů týkajících se lokality, pracovní příležitosti, školy, dopravní dostupnost, zločinnost, míra fluktuace nájemníků, průměrná výška nájemného a pojištění.

    Rozesílání poptávek po nemovitostech, vyjednávání o podmínkách nákupu. Zajišťování financování. Prověřování nájemníků, řešení problémů s nájemníky, udržování nemovitostí.

    Jednoznačně je nutno mnoho úsilí.

    • VSbrok napsal:

      Ano, naprostý souhlas a moc hezky shrnuto.
      To na druhé straně u REIT firem stačí vyhodnotit pod-sektor firmy, jak dobře je krytá dividenda, historické krytí dividendy, popř. její růst a tím je vlastně skoro hotovo … o vše ostatní se postará vedení firmy.

      • czhunter napsal:

        Zapomněl jsi na čtení výročních zpráv, čtvrtletních výsledů, poslouchání earning call, čtení analýz, odhadování budoucích zisků, sledování ředění akcií a sledování dluhů, které většina REIT je v nich až po uši. Sledování budoucích možností růstu a plánů managementu a sledování trendů. Třeba úpadek obchodních center. To je na desítky hodin práce na jednu pozici ročně. ETF to řeší, ale zase mám nulový vliv do čeho investuji a nulový vliv na chod takovýchto podniků. Takže je to sice pohodlnější, ale zase bez možnosti mojí kontroly jako u vlastní nájemní nemovitosti.

        Diverzifikovat se nemá na více než 16 pozic. Po dosáhnutí 16 pozic je již efekt na diverzifikaci v podstatě nulový a jen sledování 16 pozic je pomalu na poloviční úvazek. Také nutno dodat, že můžu vlastnit 100 REIT a akcií a stejnak vlastně nemám diverzifikaci. Mám jen papírová aktiva a ještě v cizí měně. Co když se otočí trend, tak jako po celou dobu akciového trhu v USA a nyní přijde období 20-30 let nulových zisků na akciích?

        Ale nejvíc vtipné mi vždy přijde to přepočítávání vlastního času na peníze. Lidé to přepočítávají a pak půl dne stráví na Facebooku, u televize, či komentováním někde na fórech. Mě osobně vybírat nemovitost přijde jako zábava. člověk se podívá, kam se předtím nepodíval, prohodí řeč s místními drobnými podnikateli, kteří si třeba pronajímají prostor v takovém objektu atd.

        No a ČR není jen Praha a byty za 8 milionů. Loni jsme s bratrem koupili nájemní dům se 4 byty v dobrém stavu za 2 miliony. Již plně pronajato a pěkný zisk 10k měsíčně po zaplacení hypotéky. A všichni platí, protože nechtějí být na ulici v době, kdy nové nájemné zdražuje o až o 18% za rok.

        U nájemních nemovitostí musí člověk stejně jako u akcií jít mimo stádo a mimo kam stádo investuje a pak se dá najít velice dobré nemovitosti. Ideálně v horším stavu, špatně nafocené atd. Takovým se 95% lidí vyhne obloukem. Stačí vymalovat, poupravit pár drobností a udělat pěkné fotky a cena nemovitosti je dnes o statisíce či miliony vyšší. Vím o čem mluvím, bratr je realitní makléř a já mu pomáhám renovovat nemovitosti k přeprodeji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: