Silicon Valley Bank + Signature Bank a dnešní panika na trhu

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

3 Responses

  1. czhunter napsal:

    SVB není privátní ale veřejně obchodovaná firma pod tickerem SIVB.

    Bidena naopak velice chválím za kapitalistický přístup a žádnou ochranu akcionářů. Stát nemá co z daní běžných lidí vyplácet zkrachovalé akcionáře miliardáře. Od toho je akcie rizikové aktivum a od toho je akcie v hierarchii až za dluhopisem. Vlastníš akcii a firmě se daří, vyděláš, vlastníš akcii a firma zbankrotuje, tak akcionář se vymaže a vlastnictví firmy přejde na majitele dluhopisů firmy po vypořádání ostatních věřitelů firmy. Co je na tom socialistické?

    Poslední bod a to větší regulaci bank opět naopak vítám. Bezmozci v roce 2020 potichu zrušili jakoukoliv povinnost bank mít rezervy. V reakci na pandemii nastavili 0% krytí vkladů. Banky tedy šly a ve velkém kupovaly akcie a dluhopisy. Státní dluhopisy, které dnes mají poloviční hodnotu, díky růstu sazeb. Banky dnes sedí na obrovské nerealizované ztrátě díky největšímu propadu u dluhopisů v historii USA. Banky tyto dluhopisy většinou plánovali držet do splatnosti a tedy pokles ceny dluhopisu normálně není problém. Nynější hony na banku však nutí banky prodávat tyto dluhopisy s velkou ztrátou a tedy ztráty realizovat.

    Banka SVB je jen oběť FEDu a politiků, kteří devalvovali Dolar o polovinu, vytvořili největší bublinu v akciích a dluhopisech v historii USA a vytvořili démona inflaci, kterou znají jen lidé 55 let a starší a tak už si vlastně nikdo nepamatuje, jak je to nebezpečná věc.

    Tedy pravý sled událostí byl takovýto: nově vytvořené peníze v letech 20-21 nakonec skončili na účtech v bankách. Banky zároveň dostali možnost mít 0% v rezervách. Banky za tyto nové peníze koupily „bezpečné“ státní dluhopisy za obrovské bubliny s plánem je držet do splatnosti, což v průměru u SVB je 5 let. Nicméně dnešní propady ve startupech vytvořili odliv vkladů banky SVB a tak byla nucena původně plánované dluhopisy do splatnosti nuceně prodat dříve za zlomek ceny. To vytvořilo nakonec platební neschopnost a konec banky.

    Banky bez regulací jsme měli před rokem 2008 a dopadlo to málem kolapsem celého systému. Banky musí být regulovány, jinak to dopadá jako FTX a Lehman Brothers. To není socialismus, to je realita života.

    • VSbrok napsal:

      Opraveno, když jsem to psal, tak mi to SIVB ticker na Yahoo nenašlo, kdyz jsem hledal Silicon Valley Bank, zajímavé.

      Ano regulace bank je třeba, já se jen obávám, že to dopadne úplně špatně, když to bude nastavovat socialisticko-komunistická vláda. To je celé.

      • czhunter napsal:

        Silicon Valley Bank patřila do skupiny SVB Financial Group (SIVB). Proto to nenašlo. Byla to dceřiná firma SIVB.

        Dopadnout špatně to může, asi jako všechno na co šáhne politik, to bez debat. Na socialistickou vládu to v USA ale moc nevypadá, když je to jediná rozvinutá země světa bez veřejného zdravotnictví, mateřské dovolené apod. Je to vláda oligarchů a korporací. V USA mají Corporatocracy – vládu korporací a zájmu bohatých. Byla i na to velká studie, zkoumající tisíce přijatých zákonů a podporu široké veřejnosti vs bohatých. Většina přijatých zákonů měla podporu bohatých a chudých ne. Zato zákony s podporou chudých (spodních 90%) bylo přijato jen minimum.

        A já osobně si myslím, že socialismus by měl něco do sebe oproti dnešní vládě oligarchů a miliardářů vlastnící prakticky všechno. Stát by měl vlastnit důležité věci typu elektřina, voda, plyn, telekomunikace a prodávat tyto služby lidem za cenu nákladů či malý zisk do státní kasy místo do kasy miliardářů.

        Kapitalismus v dnešní podobě je neudržitelný a špatný pro lidi. Stačí se podívat do USA v jak katastrofálním stavu je jejich infrastruktura. Všechny zisky jdou na zpětné odkupy a dividendy a podíl investic do infrastruktury a oprav nikdy nebyl tak malý. Pak jim hoří Kalifornie od požárů elektrických vedení starých 100 let. Skandinávský model je určitě lepší, než ten co mají v USA, jak dokazuje každý průzkum kvality života i spokojenosti lidí USA vs EU.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: