Taková normální pravidla, kterých by se měli DGI investoři držet

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

7 Responses

  1. brokos napsal:

    Zdravím, pekný článok .. veľa skúseností je v ňom ..veľa pravdy .. najťažšie je ísť proti prúdu .. viem si predstaviť popísanú situáciu s prikupovaním AT&T s vyklesanou cenou .. to chce mať pevné nervy a fixne stanovené pravidlá ..

    Predsa by som sa chcel spýtať na spomínanú firmu, ktorú odporúčali na SA zliklidovať a ísť ďalej ? 🙂 ktorá to bola ? a za aké ceny si kupoval 🙂

    • VSbrok napsal:

      Ano presne, pevny nervy je proste pro kazdeho DGI investora zakladni/zasadni predpoklad. I kdyz bez chyb to nejde, ale je dulezite se z kazde chyby poucit a uz ji nikdy neopakovat.

      Tcka uz mam bohuzel plnou pozici, takze ac jsem stale kolem 2% minus, tak prikovat nehodlam, mam jeste dalsi 2 akcie v minus, takze jak budou prasule, tak bude navysovat tam…

      Clanek na SA byl o OHI. Toho mam 7% ptf a prinasi mi celych 11% mych rocnich dividend, takze bych byl fakt totalni idiot, kdybych se toho chtel zbavit. Sice ma firma ted par problemu s krachujicimi najemniky, ale ty tvori pouhych par procent OHI ptf, takze nez to vyresi, tak vedeni reklo, ze divi prozatim zmrazi.
      Toz se budu mit letos „fakt spatne“, protoze mi OHI letos prinese „jen“ 7,5% cisteho 🙂

      S OHI jsem se s cenou prosel z $31,5 v roce 2016 az k $26,3 letos, prumer $28,98, takze jsem momentalne asi 10% v plus na cene. Kdyz byla cena kolem $25, tak jsem byl bez penez, no ale i tak to nesplnovalo moje vlastni pravidlo prikupu pod -2%… no ted uz je to stejne jedno…

  2. mnam84 napsal:

    Do výnosu bych doplnil zpětné odkupy akcií, které mohou také podstatné ovlivnit ukazatele.

  3. kopr napsal:

    Diky za dobrej clanek. Mam nekolik veci, ktere me zajimaji:

    Beru v potaz ten priklad s AT&T. Rekneme, ze se blizi nejaky vetsi propad trhu, s akciemi jsem v plusu, nastavim stop loss, akcie se prodaji a ja mam tim padem nyni stejny objem penez (nebo o trochu vice v zavislosti na vysi prodeje), za ktery vsak diky propadu mohu nakoupit vice akcii a mit tedy vetsi dividendovou vyplatu (a za par let treba i daleko vyssi kapitalove zhodnoceni) nez kdybych akcie stale drzel. Takze za 1000 dolaru bych v pripade drzeni (pri nakupu 42) mel 23 akcii, pokud bych prodal a nakoupil napr. za 500 dolaru pri cene 35 (14 ks) a nasledne za zbylych 500 dolaru pri cene 29 (beru ze dno bych samozrejme netrefil 🙂 ) – 17 ks. Souctem tedy 31 ks. To je o 9 akcii vice s daleko vyssim yieldem. Takze sice bych se ochudil o vyplatu dividend, ktere by mi v prvnim pripade prisly, ale z dlouhodobeho hlediska se mi druha varianta jevi podstatne lepe.
    A druhy pripad: mam akcie TGT, aktualne jsou skoro 70% v plusu, pokud bych je nyni prodal, tak by to byla stejna suma, kterou bych pri drzeni akcii dostal az za nejakych 18 let. Tento vydelek bych obratem investoval do podhodnocenych dividendovych akcii a tim bych vic naboostoval dividendove vyplaty.
    Takze me zajima, proc takhle ne? Je neco spatne nebo neco v techto dvou variantach prehlizim? Diky. 🙂

    • Ondřej napsal:

      Tak to co popisuješ zní samozřejmě logicky, ale já bych se zase zeptal.
      K prvnímu příkladu – na jakou hodnotu nastavit ten stop loss? Jak poznáš, že se blíží ten tebou zmiňovaný propad trhu? Co když nastavím stop loss nízký, řekněme 10%, akcie se mi prodá a následně nastane obrat? Strategie, kterou jsem si vybral se mi líbí z toho důvodu, že tohle nemusím řešit a nehraji si tedy na tradera a neztrácím tím čas. Přijde mi to prostě rizikové. Navíc jak sám píšeš dno netrefíš a tak jak můžeš vědět, že když zrovna nakoupíš nepůjde to ještě níže a stejně budeš muset přidat vlastní cash aby jsi ředil a mezitím co čekáš na to dno jak jsi sám uvedl ti peníze z dividend stejně utíkají. Je to samozřejmě na úhlu pohledu a zvážení na každém. Já jsem hold líný tvor a tak si nebudu přidělávat starosti.

      Druhý případ – tady to samozřejmě není v rozporu s ničím a sám kolikrát uvažuji zda prodat či nikoliv. Jen bych podotknul, že u výpočtu nezapomínej zahrnout pravidelné navyšování dividendy. Nepřepočítával jsem a tak nevím zda těch 18 let opravdu sedí. Každopádně jak reinvestujeme zisk tak se samozřejmě dá reinvestovat i kapitálové zhodnocení o kterém píšeš. Osobně jsem s CSCO v plusu přes 50% a měl jsme podobné úvahy před pár týdny. Pokud máš tedy díky 70% zhodnocení TGT v portfóliu nadvážený a myslíš si že víš o lepší firmě, která ti přinese vyšší výnos ( nezapomeň zahrnout i růst dividend ) tak do toho jdi. Já si však myslím, že TGT má dost prostoru pro růst a dokud nebude na P/E 40 neprodávám. Proto jsem se rozhodl si i CSCO nechat vcelku jak mám a držet se i nadále tohoto pravidla od SD o předražení. Takže pro mě připadá v úvahu prodej pouze při předražení či zkrácení nebo zrušení dividendy.

    • VSbrok napsal:

      ad T: jak píše Ondra, první problém je, že pokud nemáš křišťálovou gulu, tak nebudeš nikdy vědět, kdy jde opravdu o dlouhodobý propad nebo jen o „lehkou“ korekci.
      Druhý problém zde je ten, že když prodáš, tak Ti ty peníze leží na účtu a žere je inflace = nevydělávají.
      Protože:
      1. opět nemáš tu gulu, která Ti řekne kdy nakoupit
      2. co když se trend otočí za rok či za dva, tak jako v době finanční krize?
      To necháš ty peníze žrát dva roky inflaci?

      Nene, to je lepší si T-čko nechat a divi syslit a pak brutálně nakoupit 🙂

      ad TGT: ano to je správný příklad, též o tom někdy uvažuji, ale pak vždy navýší dividendu a to mě vždy přesvědší, že vlastně není vůbec důvod prodávat…

      Stejně jak Ondra, prodávat až při brutálním předražení nebo vůbec anebo, když se objeví super bomba hyper mega jiná příležitost 🙂

      Dividendám zdar!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: