Bude recese? Nebude recese? Kdy bude recese?

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

2 Responses

  1. Pavel napsal:

    Vždycky je potřeba se zamyslet podrobněji, co znamená ten který jev, tedy v našem případě inverzní křivka US bondů. Znamená, že současná úroveň krátkodobých sazeb bude klesat (myslí si to trh), nic víc, nic míň. Nejjednodušší úvaha je samozřejmě ta, že budou klesat úroky ve vazbě na zhoršování výkonu ekonomiky. Záměrně nepíšu, co by měla být příčina a co následek, protože je to dost zásadní, a tak se pojďme na to podívat detailněji.

    Investoři si mohou myslet (a z „připosranosti“ FEDu v posledních měsících je to logická myšlenka), že při sebemenším náznaku ekonomických problémů v USA budou sazby sníženy. Tím spíš, že další relevantní vyspělé země (Eurozóna a Japonsko) mají sazby nulové a nehodlají je v dohledné době zvyšovat. To je hodně zásadní, to srovnání se světem, tím spíše, když ještě před pár měsíci Evropská centrální banka i Bank of Japan předpokládali, že jejich sazby půjdou v horizontu měsíců pomaloučku nahoru. Takže snížení sazeb v USA dává smysl, klidně přijít může, ale už vůbec to neznamená, že se neodvratně blíží recese, naopak snížením sazeb se může podařit recesi vyhnout. V takovém scénáři se víceméně nalézáme (dle mého úsudku) a logickým důsledkem důvěry v to, že recesi se FED dokáže vyhnout, je růst cen aktiv a samozřejmě cen akcií.

    Tedy závěrem – inverzní křivka ukazuje názor trhu, že dojde k poklesu sazeb, což může být reakce FEDu na zhoršení výkonu ekonomiky nebo i recesi. FED se však hodně naučil a poučil z minulých desetiletí, a tedy jeho reakce (snížení sazeb) může být klidně proaktivní a zabránit oslabení ekonomiky. Dříve býval FED více „za vozem“, tedy reagoval ex-post.

    Osobně jsem mírný optimista a v brzkou recesi nevěřím, hlavně proto, že nevidím v ekonomice silné náznaky recese v jiných oblastech než je inverze křivky. Příliš neroste inflace a nerostou ani moc mzdy, to jsou zásadní faktory, které mi dodávají optimismu. A černá labuť v Bílém domě? Řečeno slovy Ivánka kamaráda z legendárních fotbalových odposlechů – vždyť my máme všichni (drobní akcionáři, Trump i FED) stejný zájem – zájem na růstu cen akcií.

    • VSbrok napsal:

      No FED není připosr*, ale posr* až za ušima. Powell nedělá/neudělá nic, čím by si „rozhněval“ Trumpa. Takže zvyšování úroků nepřichází v úvahu a může si naznačovat co chces … prostě si to nedovolí.

      Takže buď je nechá stejné nebo při sebemenším záchvěvu je radši sníží, pro jistotu, aby náááhodou ta recese nepřišla v době amerických prezidentských voleb … to by si určitě Trumpovo pochválení nevysloužil.

      Německá ekonomika zpomalila/zpomaluje a zlepšení příliv „pracovních“ síl z Afriky tomu překvapivě vůbec nepomohl/nepomáhá.
      A Japonsko … nooo to je kapitola sama pro sebe, obávám se, že časy technologické a inovativní nadvlády jsou dávno pryč … tuto roli již dávno převzala Jižní Korea.

      „důvěra, že recesi se FED dokáže vyhnout“ je naprosto scestná. Ekonomika je ze své podstatě cyklický „stroj“, minulost to jasně dokazuje … a navíc zlaté pravidlo říká: „nic neroste do nebe“.
      Oddálit? Ano! Vyhnout? Rozhodně NE!

      Ano naprostý souhlas, dříve FED reagoval na vše se zpožděním, dnes se zdá, že se alespoň trošku snaží jedna s předstihem … bohužel až čas ukáže, zda tato reakce byla dobrá.

      Já již od ukončení intervencí ČNB (srpen 2017) říkám, že recese v příjde 4-5 let po ukončení, tedy osobně očekávám příchom v letech 2021 až 2022. Protože jak mě učil můj vysokoškolský učitel ekonomie „finanční investice se dělají na přibližně 5 let“. Tzn. všichni kdo si během intervence nakoupili Kč, se jí budou chtít kolem 5tého roku zas zbavit a nabrat zpět Euro a USD.

      Mě rostoucí ceny zrovna radost moc nedělají = není co koupit 🙁
      Při porovnání cen a klesajících zisků firem, mi příjde vše až příliš drahé, než abych nyní mohl nakupovat 🙁

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: