Jak začít – Ekonomické pojmy

Ondřej

Už nějaký ten pátek se věnuji investování. Patřím mezi takzvané drobné investory a založením stránek investicnigramotnost.cz chci ukázat, že to může dělat opravdu každý

Mohlo by se vám líbit...

2 Responses

  1. Cipisek napsal:

    Zdravim.EBIT znamena zisk pred zaplacenim uroku a dani.Muzete me rici jak mam chapat ty „uroky“.Treba uvest nejaky priklad.Dekuji

    • Ondřej napsal:

      Cipisku nic v tom není potřeba hledat je top prostě klasický úrok. Co je Úrok (Interest)
      Úrok (Interest) je pojem, pod kterým se rozumí smluvně stanovená odměna za půjčení peněžních prostředků věřitele dlužníkovi.
      Úroky například z dluhopisů či půjček pokud se nemýlím.
      Ukazatel EBIT je užitečný pokud chceme znát hospodářský výsledek firmy bez vlivu zdanění právnických osob, které se v různých státech a zemích liší a bez vlivu způsobu financování (protože způsob financování firem může být různý a to ovlivňuje úroky). Umožňuje se soustředit na tržby a řízení nákladů na provozní úrovni. V ukazateli naopak není vidět efektivní využití kapitálu a majetku.
      Častěji se používá EBITDA kde je EBIT navýšen ještě o odpisy Depreciations Charges a Amortization Charges. Díky odpisům firma může ovlivnit výkaz zisku a ztráty proto je dobré sledovat Cashflow. Výjdou o tom samostatné články tak snad ti to trochu osvětlí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: