Začátek investování aneb sněhová koule funguje

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

5 Responses

  1. Skeptik napsal:

    Drobná korekce: Pravidlo 4% se vůbec netýká dividendového výnosu portfolia.

    Naopak, vyjadřuje to podíl (růstového) portfolia, který můžu každý rok odprodat, aniž bych celé portfolio během svého post-produktivního života vyčerpal (s jistou vysokou mírou jistoty).

    Pokud chci žít pouze z dividend, tak přece není důležité, kolik procent mi to sype, ale kolik inkasuji v absolutní hodnotě. Můžu mít obrovské portfolio s yieldem 2%, a pokud mi to stačí, tak mi to stačí.

    • VSbrok napsal:

      Ano, pravidlo 4 % znamená: kolik procent můžeš ze svého portfolia ročně vybrat, aniž bys poškodil svůj příští příjem (https://www.investopedia.com/terms/f/four-percent-rule.asp).
      Jsou na to dva (tři) pohledy:
      1) vybíráš pouze obdržené dividendy
      2) odprodáváš portfolio
      3) kombinace obojího

      Já to osobně beru (chápu) pouze jako bod 1), tedy aby mé ptf ročně neslo minimálně 4 % dividend, které pak každý rok vyberu a použiju na svou spotřebu. Aby ptf následně zdědily mé děti a jim také zajistilo pravidelný příjem.
      Tedy vklad (jistina) zůstane stále stejná a příští rok mi (jim) opět vygeneruje minimálně 4 % dividend … nebo více díky zaměření na DGI (dividendy další rok vzrostou).

      • czhunter napsal:

        Inkasováním pouze dividend vyžiješ navždy, tedy pak pravidlo 4% nedává smysl. Tam dává smysl přijímané dividendy = tvoje životní náklady. Tedy místo nějakých pravidel tam pomůže jen a pouze vést si rozpočet.

        A jak přímo píše ta stránka, toto pravidlo sám autor označuje jako lidmi příliš zjednodušované. Taky vychází z výnosů trhů mezi lety 1926 a 1976. 20 letý výnos až do nedávné bubliny v akciích byl pouze kolem 5-6% místo historických 10-12%.

        A jak by toto pravidlo obstálo v Japonsku nebo v Evropě u Stoxx 600, kde akcie měly 2-3 mrtvé dekády? Nikde není psáno, že akcie v USA budou růst navždy.

        Mimochodem VSBroku četl jsi knihu Váš soused je milionář? Dle jejich dlouhého a důkladného výzkumu bylo zjištěno, že děti, co dostávají peníze od rodičů a dědictví jsou v průměru méně úspěšní. Dost se jich stane jen pijavicemi čekajícími na smrt jejich zdroje snadných peněz.

        Nauč je chytat ryby místo dávat jim ryby a za svojí odvedenou práci a odříkání si ty peníze použij hlavně pro svoje potřeby. Pokud je to naučíš dobře, tak stejnak už to nebudou potřebovat za 30-40 let.

  2. czhunter napsal:

    Tento článek úplně vybízí ke slovům Charlieho Mungera z 90.let, dostupné na Youtube a internetu.

    „Mít prvních 100 tisíc USD rychle je nejdůležitější, i kdyby měl člověk chodit pěšky a nejíst nic jiného, než jídlo koupené ve slevě“

    Pokud chce být člověk fakt finančně úspěšný, tak žádné drahé dovolené, žádné nové auto (15 let staré vás taky doveze), jídlo kupovat v akci a hovadiny typu jíst v restauracích rovnou zapomenout, dokud člověk nemá kapitál pro složené úročení.

    Já to tak aplikuji a portfolio pak roste neskutečně rychle.

    Výhodu českého IRA pak vidím prakticky nulovou. Kapitálová daň je stejnak nula při splnění jednoduché podmínky. A daň ze zahraničních dividend by se platila tak jako tak přímo u zdroje. Tedy by šlo hlavně o české dividendy a to stejnak nemáme nic dobrého na české burze, tedy o ničem.

    A nikdo z nás určitě nechce pracovat do 68-70 let a plánujeme vybírat peníze dříve v podobě FIRE a tedy by jsme měli velká penále za předčasný výběr z důchodového účtu. Proto nikdy mít důchodový účet nebudu, ať je výhodný sebevíc. Chci si užívat výhod investování dříve, než pár let před smrtí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: