Opce v akciovém portfóliu – dobrý sluha, ale zlý pán

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

10 Responses

  1. Pavel napsal:

    Napsal jsi to hodně polopatě a s příklady, teď už ty základní dvě+dvě varianty snad pochopí každý. Že Call je právo koupit a Put je právo prodat. A ke každé opci (právu) jsou potřeba dva – jeden co kupuje (a platí za to prémii) a druhý co prodává a dostává prémii. A logicky ten co zaplatil prémii si za to zaplacení koupil právo volby prodat/koupit je-li to v daný okamžik výhodné. A ten co prémii dostal musí naopak čekat, zda bude povinnen koupit či prodat předmětné akcie.

  2. Pavel napsal:

    Pokud začít s opcemi, začal bych s nákupem (Call nebo Put). Tam zaplatím omezené fee a už nejsem ničím povinován. Člověk si to osahá, promyslí a časem bude chápat všechny souvislosti tak, že je reálně prožije. Pak se může rozhodnout dál, jestli je to jeho šálek kávy:-)

  3. honzas napsal:

    Není špatné využít výpis PUT opce pro vstup do akciové pozice „se slevou“. Jsem rozhodnut koupit akcii XY, tak vypíšu PUT opci, za což dostanu prémium, a pokud skončí opce ITM, tak dostanu podklad za cenou, za kterou bych normálně i bez opce stejně akcie koupil + mám prémium (tj. ta sleva v nákupu), no a pokud vyprší opce bezcenná, tak mi zůstává prémium a výpišu další PUT opci a zase čekám… Krom toho výpis PUT opce a být přiřazen na podkladu je např. u IB způsobem jak se dostat k ETF, které si noirmálně jako EU občan nemůžete koupit kvůli regulaci, ale přes opci si ho pořídit můžete.

    • Pavel napsal:

      To je přesně ta situace, která vypadá jako skvělá a je dobré si ji opravdu projít, aby člověk pochopil, o co přichází, ne jen co získává.

      To čekání, zda cena opravdu klesne na tu požadovanou cenu je plné poučného přemýšlení – co když cena mírně vzroste a já tu akcii opravdu chci (fundamentálně ji věřím), může mi cena utéct a nic s tím nenadělám. Anebo cena začne klesat víc než jsem si dal opční nákupní cenu ale já ji levněji holt nekoupím?

      Má to prostě i stinné stránky, žádný oběd není zadarmo. Zeptejte se W.Buffetta, proč opce na nákupy akcií nepoužívá.

      • honzas napsal:

        Tak určitě netvrdím, že to má jen samé výhody, je to nějaká alternativa, která se dá za určitých situací zvážit. Ale minimálně pro nákup ETF je to teď možná volba (ta opce se dá vypsat 10 minut před expirací mírně ITM a pak mám téměř 99% šanci, že budu uplatněn a nebo mohu vyvolat uplatnění sám i dříve u amerického typu opce, čímž ale přijdu o časovou hodnotu, pokud bych nechtěl držet 100 kusů podkladu, dá také ošetřit a odprodej potřebného počtu kusů zahedgovat na další den za stanovenou cenu…). Prostě dá se s tím pracovat, ale je třeba se do toho trochu více ponořit a jak správně píšete, být si vědom i negativ. Já sám to pro nákup využívám jen sporadicky, ale zejména z důvodu, že přikupuji akcie do portfolia po malých množstvích pravidelně a na to se to moc nehodí.

  4. Kodys napsal:

    VSBROK je opravdu vidět, že opcím moc nerozumíš, nebo to špatně vysvětluješ:-)
    V podstatě souhlasím se vším co píšeš ohledně rizik. Jen základní věc, když kupuješ jakoukoli opci nemusíš vlastnit akcie.
    ((((viz Na svém brokerském účtu MUSÍTE mít dostatek hotovostí pro nákup 100ks podkladu, v tomto příkladu tedy 40 dolarů * 100ks = 4000 dolarů!))))
    Toto není pravda, pokud kupuješ opci tak max. přijdeš o prémium (cena opce)!!!
    Pokud cena akcie bude nad 40USD např 60usd, tak vše zařídí broker, tzn opce vyprší a broker za tebe nakoupí od někoho akcie za 40 a hned prodá za 60 a ty máš 2000usd:-)
    Akcie musíš vlastnit když prodáváš (vypisuješ) opci, nebo musíš mít dostatek peněz na účtu aby jsi měl prachy na plnění závazku.
    Ve zkratce koupě opce ti dává právo (koupit, prodat) kdežto při prodej opce je povinnost (koupit, prodat).

    • VSbrok napsal:

      Neříkám, že jim úplně rozumím, ale za tímhle si stojím. Většina lidí, kteří začínají, tak mají účet typu Cash. Takže pokud nemáš na účtu 4000 dolarů, tak si opci na podklad, který stojí 40 dolarů, prostě někoupíš.
      To co popisuješ, tak je možné, tedy broker to za Tebe udělá, jen v případě, že mám účet typu Margin. A margin účet pro hodnotu účtu pod 10 nebo 20 tisíc USD (už si nepamatuju jak to je v podmínkách) Ti Lynx / IB prostě neotevře.

      Toto měl být takový úvod do opcí pro DGI, žádná hloubková exkurze. Ano, máš pravdu, je zde ještě mnoho věcí na dovysvětlení nebo vysvětlení, protože různé použití opce má další výhody a nevýhody. To, ale nebylo účelem tohoto článku. Já se snažil jen nastínit jaký typ opce je pro co vhodný pro DGI. To je celé.

      Navíc Pavel a Honzas tu většinu věcí již rozvedli, takže si myslím, že pro naše čtenáře, kteří by se o opcích chtěli dozvědět víc, je toto dobrý „rychlo-kurz“ o čem, že ty opce jsou.

    • Pavel napsal:

      Kodys: řekl bych že pleteš dvě věci dohromady a zbytečně tvrdíš, že VSbrok moc opcím nerozumí, což z jeho článku nevyplývá:-) Článek byl koncipován jako jednoduchý úvod do složité problematiky. Znalci a zkušní praktici v opcích jej číst nemusí, nic nového se nedozvědí.

      Pleteš totiž dohromady teorii a jednoduché technické provedení pro začínající, které popsal VSbrok (a žádali jej o to někteří čtenáři), s praktickými možnostmi provedení, které ale nejsou dostupné každému. Navíc to co popisuješ je jen volitelná varianta pro ty, kteří nechtějí ty akcie opravdu nakoupit, ale chtějí jen vydělat na opci.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: