Universal Health Realty Income Trust – po poklesu podhodnocený

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

17 Responses

  1. Amon napsal:

    Dobrý den, bylo by možné v nějakém článku podrobněji rozebrat o výplatě a zdanění dividend REIT firem pro české rezidenty? Včetně konkrétních příkladů? Děkuji.

  2. Amon napsal:

    Díky za odpověď.
    Nicméně zkuste vycházet z toho, že drtivá většina lidí si ještě nikdy žádný REIT nekoupila, takže nemá dostatek informací ani praktických zkušeností. Například, co přesně znamená daná vratka, zda je nutné podávat dodatečné DP nebo zda ji zahrnout do běžného DP za fiskál, v němž přijde.
    Když se vrátím k samotné dani: Dostanu na účet (např. u IB) dividendu klasicky po srážce 15 %, mám-li vyplněný W8-BEN, nebo může být tato srážka různá, např. podle státu, v němž daný REIT sídlí? Apod.

    • Skeptik napsal:

      Trochu je to popsané např. zde na fóru: https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=9&t=87&p=10695&hilit=vratka#p10689

      Vezmu to postupně, ale jen stručně:

      Co je vratka (angl. „Return of Capital“):
      Společnost vyplatí akcionářům zpět část vstupního kapitálu (u nás dělá něco podobného O2 – tzv. snížení emisního ážia; v Německu zase DTE a DPW)
      V USA/DE se vratka nedaní; místo toho se vám sníží nákupní cena („cost basis“). V důsledku toho se tato částka vlastně zdaní v budoucnu, až akcionář akcie prodá.
      U nás nic takového neplatí. Na vratku se pohlíží jako na nezdaněnou (hrubou) dividendu, kterou je potřeba dodatečně zdanit.

      Jak zahrnout do DP:
      Protože vratky často chodí dost pozdě (za rok 2020 někdy v polovině roku 2021), tak se to dost blbě zařazuje do řádného DP. Někdo tu na fóru psal, že by mělo stačit zahrnout to do DP za následující rok.

      Daně a brokeři:
      Dividendy vždy přijdou už po srážce. Snad každý broker to pěkně rozepíše zvlášť na hrubou částku a strženou daň.
      Srážka samozřejmě závisí na domicilu každé firmy (USA 15%, FRA 30%, GB 0%). Navíc, někteří brokeři (např. Degiro) na to trochu dlabou, a tak třeba Kanadské dividendy mají vyšší srážky než je nutné. IB to dělá správně.

      Závěr:
      Když budete vyplňovat DP správně podle návodu (https://www.investicnigramotnost.cz/investor-a-dane-5-kompletni-danove-priznani-priklad/), stačí sečíst všechny dividendy, vratky apod. dohromady (tedy zvlášť pro každou zemi), započíst daň odvedenou z zahraničí, a všechny nezdaněné příjmy se tak automaticky dodaní.

      • Skeptik napsal:

        P.S.: moc stručné to nakonec není, navíc mi to sežralo odřádkování, takže se to nedá číst 🙁

      • VSbrok napsal:

        Ano přesně tak, vratky chodí klasicky únor-březen u IB/Lynx, Degiro si dává na čas a chodí v září/říjnu … za předchozí rok. Takže dávat opravné DAP je opravdu hloupost.
        Kdysi jsem to konzultoval přímo na FÚ a tam mi jasně řekli, že to mám dát jako „klasickou“ dividendu do příjmu za rok kdy vratky přišly. Takže to tak dělám a nikdy s tím problém nebyl.
        Bych se divil, že by tomu na jiných FÚ bylo jinak, protože by se tam museli drbat z opravný DAP a to se jim určitě nebude chtít.

        Takže prostě vratky za rok 2020, které mi dorazily v únoru/březnu 2021 přidám k dividendám za rok 2021 a hotovo.

      • Vrana napsal:

        Rád bych se zeptal na kombinace nezdaněné vratky REITs s „partnership distribution“ u LPP firem. Mám EPD, které Fio daní asi 39%. Lze to namíchat s REITs a tím vlastně dosáhnout nižšího zdanění? Jestli jsem to správně pochopil, u nás se to vše daní stejně a je důležitý jen součet. Namícháním (podle přicházejících peněz) asi 2LPP + 3REITs by vlastně ty LPP zaplatily daně z REITs.
        Pochopil jsem to dobře?

        • VSbrok napsal:

          Z pohledu českého daňového řádu je to kapitálový příjem jako každý jiný.
          Ale jsou tu dva dost zásadní problémy na straně USA daní.

          Ten první jsi už poznal, pro neamerické daňové rezidenty není dán 15%, ale 39%. Bohužel nelze nijak snížit!

          A druhý, závažnější je, že pokud od LP/MLP/LPP firmy (firem v součtu) dostaneš za rok víc jak $1000 hrubého, tak MUSÍŠ!!! podávat daňové přiznání u IRS v USA! A to bez US právníka fakt nedáš 🙁

          • Vrana napsal:

            Díky. Takže to vlastně jde. Z dividend EPD zaplatím 39% ale z REIT 0% a vzájemně se požerou. Omezení na max $1000 hrubého je celkem v pohodě. Odpovídá to asi $8000 investovaných do LPP/MLP (s dostatečnou rezervou kolem 40%).
            Nemůže to být hlavní investice, ale jako doplněk generující 8% dividend to nemusí být špatné …a pokud by se snad partnership distribution blížilo $1000, tak rychle prodávat 🙂

            • VSbrok napsal:

              Z tohoto pohledu ano. Ale osobně to riskovat nehodlám, protože jako každý jiný ouřada, tak i IRS se může rozhodnout pro namátkovou kontrolu a platit si daňaře v USA, aby za mě vyřizoval papíry mi ani za těch 8% nestojí. Navíc ve výsledku to není 8%, když je z toho 39% daň 🙁

              • Amon napsal:

                Takže díky za plodnou diskusi. Jak jsem tušil, je to podstatně složitější, než jak původně uváděl článek, i mnoho jiných předchozích článků. Co se týče zdanění, tak pro našince v podstatě nemá smysl se o REITy zajímat jako o významnější investici.
                To je dost špatný výsledek. Holt, méně rizikové a výnosnější bude pořídit si BTI nebo MO.
                No ale aspoň jsme si to vyjasnili.

                • Skeptik napsal:

                  Anon:
                  A na tohle jste přišel jak? Problém je v LP/MLP, ne v REITech. To jsou dvě naprosto odlišné formy podniků.

                  Tento článek byl o REITech, a s nimi na žádné velké daňové špeky nenarazíte. Stále si stojím za svým shrnutím zdanění REITů ve dvou větách výše.

                  Pan Vrána sem zatáhl EPD jako příklad firmy typu LP. To ignorujte, to se realitních fondů netýká.

                • VSbrok napsal:

                  Amon: nemixovat jaPka s hruškama!!! Vrana píše o EPD, což je LP firma! Tento článek je, ale o UHT, což je REIT (rít)!!!
                  REIT firmy sice dělají kapitálové vratky, ty jsou, ale dle českého daňového řádu považovány za „dividendu“, takže se daní stejnými 15% jako klasická dividenda … jediný „problém“ je v tom, že vratky jsou za minulý rok, ale protože přijdou až v dalším roce, tak je nesmíš zapomenout dát do DAP za současný rok. To je celé.

  3. Amon napsal:

    Díky moc za vysvětlení.

  4. Amon napsal:

    OK. Vracím se tedy na začátek svého dotazu, zda-li by to téma nestálo za jeden ucelený článek. Jak je z této diskuse vidět – stálo: i kvůli vysvětlení základních pojmů, a jejich zasazení do kontextu. Ale to už je na vás. Ono to tak bývá i v jiných oborech, že úzká skupinka lidí, která se jím zabývá, považuje za samozřejmost, že jim rozumí široké okolí a staví svou diskusi na level, na který ale drtivá většina lidí nedosáhne – už jen proto, že jim chybí základní informace.
    Pěkný den.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: