Investor a daně 5: kompletní daňové přiznání-příklad

Mohlo by se vám líbit...

46 Responses

  1. SirIndy napsal:

    Co se na danovem priznani zmeni, pokud nemam zajem zabranovat dvojimu zdaneni? (dostal jsem pouze jednu dividendu 20 USD) ?

    • minarjo napsal:

      Pokud máš kromě zaměstnání jiný příjem mimo pracovní poměr (např.dividendy, pronájem, prodej CP atd.) pod 6 tisíc Kč za rok, pak vůbec přiznání nemusíš řešit. Podobně pokud pracující nejsi a celkový roční příjem (za všechno) máš pod 15 tisíc Kč za rok. Povinnost podání přiznání byla řešena v minulém čtvrtém díle, viz příslušný odstavec Povinnost podat přiznání v něm (nově je této problematice nutnosti podat přiznání věnován hned první díl).
      Tedy pokud jsi pracující a máš kromě práce jen 20USD na dividendě, pak nejsi povinen přiznání podávat. Jen pokud jsi povinen ho podat, pak už tam ty zahraniční dividendy musí být. V tomto se nic nezměnilo už několik let a o plánované změně v těchto limitech nevím.

      • SirIndy napsal:

        Podavat ho musim protoze jsem zivnostnik. V predchozim dile se tu psalo, ze pokud nemam problem s dvojim zdanenim tak se dane ze zahranici nemusi dokladat a proste jen uvedu dividendu jako kapitalovy prijdem a zdani se znova.

        • minarjo napsal:

          Ano souhlasí, jak to píšu i v tomto příkladu v postupu vyplnění – že pan Novák přílohu 3 vyplní, že bez ní by neuplatnil zahraniční daň a danil zahraniční divi u nás znova. Z toho plyne, že příloha 3 NENÍ povinná, protože poplatníkovi může zajistit jedině slevu (snížení daně), nikoliv zvýšení. Tedy pokud máte zahraniční dividendy nízké a nechcete se touto přílohou (a tím i ve vašem případě jen zanedbatelnému ušetření na dani) zabývat, pak přílohu 3 nevyplníte. Pouze hrubou zahraniční dividendu přepočtenou na Kč uveďte v kolonce Příjmy z kapitálového majetku dle paragrafu 8 (tím si českou daň zvýšíte o 15% z uvedené částky) a to je vše. V dalším postupu tím že nevyplníte přílohu 3, tak se vám vypočtená česká daň o tu zaplacenou v zahraničí nesníží, což na FÚ logicky nevadí. A vám asi taky ne, když jde jen cca o 3 USD.
          A tím že neuplatníte daň strženou v zahraničí, nemusíte ani přikládat žádný výpis brokera (jako doklad o stržené dani), ani zde popisovanou tabulku Seznam pro poplatníky…

  2. VSbrok napsal:

    Díky za super návod!

  3. Ondřej napsal:

    Přišel dotaz a tak ho dávám sem, aby ho případně mohli vidět všichni. Komu se ještě nedaří registrovat dejte prosím vědět zkusím účet vytvořit ručně.
    : Dobrý den,
    kam a jak, v případě obchodování různých instrumentů (deriváty, akcie,opce) , napsat různé fees které nejdou napasovat k jednotlivým obchodům (Interest Accruals, Other Fees, Commissions, Broker Interest Paid ) ?

    • minarjo napsal:

      Obávám se (dle názoru různých daňových poradců co jsem četl nebo viděl v minulosti různě na webu), že různé paušální poplatky, které nesouvisejí s konkrétním obchodem, nelze nijak uplatnit jako výdaj. Uplatnitelné jsou tedy jen poplatky spojené přímo s obchodem (typicky poplatek za nákup, prodej a případnou konverzi měn při danění prodejů CP) nebo s konkrétní výplatou zahraniční dividendy (např. ADR fee u výplat dividend z amerických ADR). Paušální poplatky nelze použít právě a jen proto, že je nelze danému obchodu jednoznačně nedělitelně přiřadit a že často vznikají i bez těchto obchodů. Typický příklad třeba pro akciové investory u brokera Degiro je paušál 2,5 eura ročně za každou v daný rok použitou burzu mimo své domovské: nelze to nijak spojit s obchody, protože paušál je placen i za pouhé držení akcií na dané burze daný rok, tedy i s nulovým počtem prodejů na ní v daný rok.
      Proto tyto paušály raději neuplatňovat, ani logicky ani matematicky to nelze na obchody či dividendy nijak naroubovat.

  4. Nevim napsal:

    Dobry den,
    Muzu poprosit o zodpovezeni Dotazu ohledne povinnosti/ nepovinnosti podavat danove priznani za rok 2018:

    Jsem Zamestnanec – v roce 2018 jsem pracoval pouze u jednoho zamestnavatele
    Cista dividenda z ceskych akcii cca 10k CZK (dividenda prisla srazena 15%)
    Hruba dividenda ze zahranici cca 3k CZK (USA, Nemecko – prisla ruzne zdanena)
    Cisty urok z drzeni dluhopisu cca 4k CZK (emitent dluhopisu ceska spolecnost – urok prisel zdanen 15%, platforma Fundlift)
    Prodej cennych papiru v hodnote 50k CZK

    Predem dekuji,
    Michal

    • minarjo napsal:

      Jako zaměstnanec jsi povinen podat přiznání, pokud příjmy mimo ty z ČR daněné srážkou (jako české úroky, české dividendy) přesáhnou 6 tisíc Kč. Ty jsi přesáhl 6 tisíc už tím prodejem CP za 50 tisíc, takže ano, přiznání by jsi měl podat (zaměstnavatel to nemůže udělat za tebe, příjmy jako prodej cenných papírů nebo zahraniční dividendy nemůže zpracovávat).

      • Nevim napsal:

        Dekuji za odpoved:

        Na https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby-poplatnik/obecne-informace ,podle § 38g ZDP:
        Daňové přiznání je povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 ZDP pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4 ZDP) a nepodepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k ZDP, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, má jiné příjmy podle § 7 až 10 ZDP vyšší než 6 000 Kč.

        Nebere se prosim prodej cennych papiru do 100k CZK v kalendarnim roce jako prijem osvobozeny od dane?

        Tim padem by byl zdanitelny prijem dle § 7 až 10 ZDP pod 6k CZK a danove priznani bych nemusel podavat a stacilo podepsat Prohlaseni u zamestnavatele?

        Dekuji a musim pochvalit skvele clanky 😉

        Michal

        • VSbrok napsal:

          Prodej cenný papírů do 100k Kč je od daně osvobozen, ten úvádět nemusíš.
          Ale dividendy přesáhly 6000 Kč, takže ty do DAP uvést musíš.

          Pokud máš navíc nějaké odečitatelné položky (dary, úroky z hypotéky, atd.), tak Ti navíc nebudou uznány již stržené daně v plné výši, ale bude tam bohužel doplatek.

          V minarjove seriálku je to uvedeno na příkladu.

  5. Nevim napsal:

    Diky za reakci, bohuzel tomu porad uplne nerozumim:

    Opet se odkazuji na § 38g ZDP:

    Dividendy z ceskych akcii a dividendy z ceskych dluhopisu – prisly zdanene srazkovou dani 15% = příjmy, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36

    Prodej cennych papiru do 100k CZK za zdanovaci obdobi = příjmy od daně osvobozene

    Oba tyto prijmy jsou uvedeny vyjma, tudiz me jiné příjmy podle § 7 až 10 ZDP jsou pouze prijmy z dividend ze zahranici = 3k CZK, coz je nizsi nez 6k CZK => povinnost podat danove priznani bych mit nemel.

    Zadne odecitatelne polozky neuplatnuji.

    Dekuji 🙂

    • Ondřej napsal:

      V tom případě se domnívám, že je to jak píšete a dap podávat nemusíte. Ovšem pokud to s investováním myslíte vážně není třeba to stále odkládat.
      Já se tomu bránil jako čert kříži a dnes si ťukám na čelo. Díky minarjo jsem to zvládl levou zadní. Člověk se hodně učí nápodobou a tak mi pomohl poslední jeho díl seriálu kde je ke stažení vzor dap.
      Dle mě tedy nemusíte, ale můžete.

    • VSbrok napsal:

      Obávám se, že je to jak píše minarjo.
      Dividendy sice byly jen 3000 Kč, ale prodej byl 50k Kč.
      Tedy celkový kapitálový příjem byl 53k Kč = máš povinnost podat DAP sám, nikoliv firma za Tebe.

      Platit daň nebudeš ze zisku z prodeje, bylo to méně jak 100k Kč, ale z dividend ano. Takže potvrzeni od brokera nutnost, aby jsi neplatil víc než musíš. Speciálně u německých divi, kde je šílená daň 🙁

  6. Petr2861 napsal:

    Nemohli byste prosím sdílet i tabulku SEZNAM a Evidenci prodejů cenných papírů v Excelu, případně wordu? Děkuji.

  7. Petr2861 napsal:

    Tyjo, to je na mě nák moc tabulek. 😀 Nemáš po ruce náhodou zrovna ty 2 tabulky? Já bych tam jen smazal toho Nováka a doplnil si své obchody. Dost by to ušetřilo práci. Díky

  8. Ondřej napsal:

    Tak je tam samostatný list s tou tabulkou jen má možná jiný design. Já jinou nemám leda že by autor článku poslal.

  9. freedpery napsal:

    dobrý den .mám prosbu budu dělat danové přiznání…a chci se zeptat.. začínám na burze přes investičního makleře a loni sem prodal papíry twiter za 220 dolaru a přišli mi od stocku dividendy nezdaněné za 13 liber. musim to uvádět do dan.přiznání-kapitál přijmy? jak to zdanit? někde sem četl že do 6 tisíc nemusim.. díky za pomoct….-dividendy třeba od vig přišli zdaněné? tak zřejmě že to je přes spořku tak dan odečetli? děkuji

  10. VSbrok napsal:

    Neuvedl jste kolik těch Twiter akcií bylo, takže nelze určit zda jste přesáhl daňový t(r)est nebo ne.

    Spočítáte následovně: 220 USD * počet * 21,78 kč (jednotný kurz Pokyn_GFR-D-40.pdf), pokud Vám výjde číslo větší jak 100 tisíc Kč, tak musíte danit, pokud ne, tak do DAP neuvádíte.

    13 GBP * 28,98 Kč (jednotný kurz Pokyn_GFR-D-40.pdf) = 376,74 Kč nutné uvést do DAP!
    Návod máte výše, v EPO (https://adisepo.mfcr.cz) je to snadné.

    VIG neznám, spořka dělá brokera? opravdu? každopádně na výpisu by jste měl vidět, zda daň byla odvedena nebo ne.

    Doporučuji začít na: https://www.investicnigramotnost.cz/kategorie/dane/
    a pročíst si minarjům 6ti dílý seriál, tam máte vše potřebné uvedeno i s příklady, je zbytečné to zde celé znovu vypisovat, když to minarjo již celé popsal.

  11. doonio napsal:

    Chlapci, klobouk dolů..nemám to ještě tak hrozné, kombinuji jen P2P s akciemia dividendami ze zahraničí, ale moje účetní si na tom vytrhala zuby – asi tím, že neumí moc anglicky. Tzn. jsem to po ní musel stejně polovinu přeházet do správných kolonek.

    Díky za návod a ušetření hodně nervů a googlení, tady je to pěkně v celku na jednom místě.

  12. SirIndy napsal:

    Je tu někdo s brokerem Lynx? Jaký report přikládáte k daňovému přiznání pro prokázání zahraničních dividend?

  13. JirkaV napsal:

    Dobrý den,
    řešil jste někdo prosím problematiku ohledně K-1 formulářů. Některé společnosti z USA je rozesílájí typicky když jsou typu MLPs. Co přesně by občan ČR s tímto formulářem měl udělat? Vyplývá z toho nějaký daňový nedoplatek a případně kde?

    • VSbrok napsal:

      Osobně ne, LP a MLP se vyhýbám kvůli vyššímu zdanění, které je pro čechy většinou ve výši 40%.
      I když mňam na foru (https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=9&t=130&p=591&hilit=da%C5%88+0%25#p591) psal, že některé mají i 0% daň.
      Ale než abych to řešil, tak se raději věnuji prověřeným firmám.

      • Glueless napsal:

        Nenazýval bych to vyšší daní, je to součet korporátní daně (kterou MLP a LP v USA neplatí) a toho co zaplatíš jako akcionář.
        Příklad objasní:
        MLP, LP: 1+1=2 (vidíš kolik platíš na dani)
        C-corp: 1+x=2 (nevidíš, kolik platí firma na dani, ale dostaneš stejně).

        Nicméne MLP a LP jsou více rizikové, mají více omezené možnosti v rozvaze než C-corp.

        Glueless

    • Glueless napsal:

      z MLP nebo LP ti dobrý broker strhne 39,6 % daň a jsi vyřešený. V českém daňovém si započteš 15 % a máš vymalováno. Špatný broker to nechá na tobě a musíš doplácet.
      Pro upřesnění: MLP, LP, REIT apod. neplatí v USA daně na korporátní úrovni (jako „normální“ firmy, tzv. C-corp). Z toho vyplývá, že nemáš vyšší daň, jen ji platíš v součtu firma+ty. Jsi na úrovni podílníka, družstevníka.
      Pro představu je to podobné superhrubé mzdě. Tam vidíš, kolik za tebe odvede firma i ty.
      Na druhou stranu mají (obvykle) vyšší dividendu a vyšší riziko podnikání, protože jsou to „průtokové“ entity a nemohou „zadržovat“ zisky v rozvaze, tak jako C-corp.
      Můžeš si většinou pořídit i firmy ze stejného sektoru, které jsou „klasiky“ C-corp.

      Glueless

      .

  14. Mirka napsal:

    Hezký den, chtěla bych moc poděkovat
    za web a za sepsání velmi přínosného seriálu k daním!

    Mám následující dotazy: Pokud by mi plynul příjem z dividend v zahraničí
    a nechci zamezovat dvojímu zdanění (jednoduchost, menší příjmy),
    vyplním pouze příslušnou kolonku „kapitálový příjem“ a žádné
    přílohy týkající se dividend k DAP dokládat nemusím?

    Co při případné kontrole? Akceptuje Úřad pro prokázání výše dividend
    výpis z brokera (např. printscreen) za daný rok?
    (Pozn. Mám pouze FIO, dalšího brokera zatím neplánuju.)

    Děkuji za odpovědi. Často se dočítám, že je třeba u kapitálových příjmů
    ze zahraničí dokládat potvrzení od zahraničního správce daně. Vyžadoval
    to někdy po někom FÚ? Jsem možná až moc opatrná, ale budu ráda
    za vaše zkušenosti.

    Přeji všem spoustu dividend a hodně úspěchů 🙂

    • minarjo napsal:

      Ano Mirko, pokud jde jen o to mít správně daňové přiznání a nevadí dvojí zdanění (typicky když je zahraniční daň nízká), tak nikdo nenutí českého daňového poplatníka tomu dvojímu zdanění zabraňovat, to je jen jeho možnost jak na dani ušetřit, ne povinnost :). Pak tedy stačí hrubé zahraniční dividendy dát do Příjmů z kapitálového majetku (na Kč přepočet Jednotným kurzem) a je hotovo. Žádný Seznam pro poplatníky, žádná Příloha 3, to obojí je jen když ten zápočet zahraniční daně chce investor uplatnit (zamezit dvojímu zdanění). V případě neuplatnění zápočtu (tedy kdy není zamezeno dvojímu zdanění u zahraničních dividend) ani není k přiznání třeba nic přikládat, protože zahraniční daň není k zápočtu vůči české dani vůbec použita a tedy FÚ doklad o ní nepotřebuje (jen při cílené daňové kontrole by chtěl doložit ty hrubé příjmy z kapitálového majetku, jinak v Přiznání ne).
      Pokud by ovšem zápočet byl použit (Seznam, listy přílohy 3), pak je třeba přílohou doložit hrubou dividendu a hlavně zahraniční daň. Zákon na to pamatuje, že daň pak je třeba doložit buď potvrzením zahraničního správce daně, nebo v odůvodněných případech (a to zahraniční dividendy jsou, protože to jde skrz brokery a ne přímo) i potvrzením plátce/depozitáře, zde tedy výpis brokera (ideálně souhrnný roční, mnozí brokeři dividendové reporty dělené dle států umí, třeba Lynx či Degiro). Je zkrátka třeba, aby ty stržené daně byly z výpisu brokera vidět, aby šly v ČR zápočtem (tedy na listech přílohy 3) uplatnit.
      A ano, už jsem slyšel od jiných investorů, že nějaký méně znalý pracovník FÚ chtěl potvrzení zahraničního správce s tím, že mu doklad brokera nestačí. Znalí pracovníci FÚ moc dobře vědí, že u dividend je to nesmysl. Ono snad vždy pomohla argumentace, že dividendy nejsou přímý typ zahraničních příjmů jako třeba zaměstnání, kde to tak lze (zaměstnavatel v zahraničí – zaměstnanec je přímá vazba), ale u dividend to jde od firem skrz depozitáře brokerům a až ti to rozúčtují mezi investory. Tedy zde je logicky nutné doložení brokerem jako „plátcem poslední instance“, on nejlépe ví kolik danému investorovi rozúčtoval v hrubé dividendě i dani. A toto doložení depozitářem či cílovým plátcem umožňuje Zákon o daních z příjmů v paragrafu 38f, odstavec 5, cituji:
      „Daň zaplacená v zahraničí se prokazuje potvrzením zahraničního správce daně. Tento důkazní prostředek lze vyžadovat nejdříve po třiceti dnech ode dne doručení potvrzení zahraničního správce daně daňovému subjektu. V odůvodněných případech lze daň zaplacenou v zahraničí prokazovat i potvrzením plátce příjmu nebo depozitáře o sražení daně.“

      A bohužel ti méně znalí pracovníci FÚ znají jen první větu tohoto paragrafu, kterou nelze na dividendy ve většině případů (zemí) použít.

      • Mirka napsal:

        Děkuji za parádní vyčerpávající odpověď! Přesně tohle jsem hledala.

        Ještě bych se ráda zeptala k podkladům za dividendy prakticky. Pokud je tu někdo, kdo má FIO, tak „těžíte“ data ručně např. do Excelu z dokumentu „Výpisy“ nebo exportujete soubor csv z karty obchody a odmažete vše ostatní (nákupy/prodeje atd.)? Stačilo by to FÚ tak? Broker Lynx (který jak jsem pochytila má výpisy po státech nejlépe vedené) je nyní u mě zatím ze hry (kapitál).

        Všimla jsem si navíc, že mi FIO v kartě obchody zobrazuje všechny transakce jen přesně za poslední rok (i když zadám rozmezí větší), což nemusí vždy stačit. Asi dělám něco blbě 🙂 Nebo vést evidenci průběžně.

        Děkuji moc za odpovědi a zkušenosti.

        • Glueless napsal:

          Obvyklá praxe je, že:
          FÚ dokládáš výpis od Fio ve formě pdf souboru ze sekce „Výpisy“.
          Pro sebe si počítáš z exportu z „Obchody“ do např.excelu.

          Ale pozor, ve výpisu Fio občas chybí text nákup/prodej, projdi si to.
          Kontingenční tab pak spočítá po jednotlivých titulech, kdy musíš „oříznout“ maximum započtené daně na 15 % po jedn.titulech.
          Sumu těchto započtených daní rozdělíš po státech přijmů a vepíšeš do přílohy 3 daňového přiznání. Zní to složitě, ale jde to skoro samo 🙂

          Fio ti log zobrazí podle nastaveného datumu vlevo, ale max délka je myslím 365 dní. Což ti nevadí, skládej si je pod sebe do toho excelu. Stejně to budeš potřebovat pro obchody z předchozích let a případně vyhodnocení úspěšnosti obchodování 🙂

          Have Fun Investing
          Glueless

          • rehjanicka napsal:

            Dobrý den, mám doplňující dotaz k Fio pdf výpisu ze sekce „Výpisy“. Dané výpisy (4 ks, pro každý kvartál zvlášť) obsahují naprosto kompletní údaje, včetně převodu peněz z/na obchodní účet, obchody s českými akciemi atd. Skutečně podáváte FÚ takto podrobný materiál, nebo ho nějak upravujete, např. začernit transakce, které se netýkají zahraničních dividend? Přijde mi nekomfortní podávat až tak detailní informace, když FÚ odůvodněný nárok jen na část z nich (navíc to pro ně musí být extrémně nepřehledné).

            Děkuji moc za radu.

            Jana

            • minarjo napsal:

              Souhlas s tím, že Fio není moc praktický broker na zahraniční akcie právě i proto, že neumí narozdíl od konkurence ve výpisu souhrny dividend dle států (jiní to umí, třeba Dividend report u Lynx či Přehled Dividend v CZK v Ročním výkazu Degiro). FÚ potřebuje vidět daně zaplacené v zahraničí za jednotlivé státy (u Fio tedy bohužel, tím že neumí souhrny dle států, tak za jednotlivé tituly), tedy listy kde tyto daně nejsou by ho nemusely zajímat, ale to ruční dělení do států je fakt opruz – já také u Fio začínal, ale nejen kvůli daním tam teď už mám jen české akcie.

            • Glueless napsal:

              Nevím, na kolik info má FÚ nárok a nikdy mě nenapadlo něco zatajovat z výpisu (v dnešní digitální době se dá většina stejně dohledat…).
              Ale na info které se netýká zahr.divi, ale obchodování s čs akciemi mají přece právo vědět akorát v jiné části tvého DP, tzn. musíš přiznávat, ne?
              A stejně píšeš jaké máš ostatní příjmy, tzn. ví o tobě opravdu dost…

              Ve finále se to tím dlouhým a podrobným výpisem řeší samo: je tak nepřehledný, že jsi vlastně anonymní 🙂

              Have Fun Investing
              Glueless

              • rehjanicka napsal:

                Dobrý den, obchodování s akciemi (ať už ČR či zahraničními) řeším časovým testem 3 let, tzn. tyto informace do DP netřeba uvádět., tj objemy na burze FÚ nezná…

                Ale máte pravdu, že velkým množstvím informací se málo kdo bude chtít zabývat:)

                • Glueless napsal:

                  viz výše: FÚ objemy na burze zná, protože bude vyžadovat (ze zkušenosti ověřeno) výpis, kde jsou objemy uvedeny.
                  Přehledová tabulka je „volná“ forma, vyžaduje se jen správnost. Obdoba potvrzení o darech, školeních a dalších odpisech daní, kde není přesný formulář.
                  G.

  1. 11.12.2017

    […] třetí díl  |  pátý díl (bude publikován) […]

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: