Co dělat, když padnou ceny Vašich akcií? [2. část]

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

7 Responses

  1. Pavel napsal:

    Graham nebo Buffett měli ještě jednu hezkou poučku, stručně zněla takto: Když dokončím analýzu podniku, jehož akcie si chci koupit, a dojdu k závěru že je zdravý a férově oceněný, tak si akcie koupím a 5 let nesleduju cenu akcií, ale jen fundamenty společnosti (kvartální výkazy). Jinak řečeno, představím si, že investuju do podniku, který není obchodován na burze a tedy není známa cena jeho akcií. Nenechám se tedy cenou rozptylovat a soustředím se na to, jak podnik hospodaří.

  2. Ond.hra napsal:

    Ahoj, díky za tento článek opakování totiž není nikdy dost. Měl bych trošku rozsáhlejší dotaz.

    U navyšování pozic bereš % z nákupní ceny přepočtené na CZK, nebo počítáš procenta z nakupky v měně nákupu?
    Jak by jsi řešil situaci, kdy máš první nakupy akcií v hodnotě tak aby ti vychazel poplatek za nákup na 1% (Fio) a při dokupech v řádu např. 20% to už udělá poměrně velký poplatek vůči nákupu. Vyplatí se v této pozicí vůbec průměrovat?
    Na poslední dotaz asi tuším odpověď ale přesto se zeptam. Pokud ještě nemám dostatečně diverzifikované portfólio tj. cca 10 akcí, je dobré průměrovat pokud mám např. AT&T -20% nebo mám prvně dokoupit další fitmy a pak se teprve zabývat průměrováním?

    Děkuji za odpověď.

    • VSbrok napsal:

      Ahoj,
      děkuji za dotaz, ale nevím zda jsem ho pochopil správně.

      Při navyšování vždy vycházím v měně nákupu. Pokud je akcie v Kč, tak v Kč, když je v USD, tak v USD. Přepočet na USD na Kč dělám jen pro účel hodnocení celého roku, nikoliv pro jednolivé akcie … protože kurz se neustále mění, takže to nemá cenu během roku vůbec řešit.

      Když nakuju, tak se vždy snažím udržet poplatek pod 1%, pokud by to bylo nad, tak buď dodám prachy, aby bylo nebo holt počkám … však ono se něco jiného najde později, když bude víc peněz.

      Rozhodně ANO! Průměrování, je po složeném úročení, náš nejlepší kamarád 🙂

      To je otázka pouze a jenom Tvého „klidného spánku“. Na to si musíš odpovědět pouze a jen Ty sám. Pokud dokážes spát s tím, že nemáš (pro Tebe) dostatečnou diverzifikaci a víc Ti vadí akcie v mínus, tak navyš T a diverzifikaci odlož na později.
      Pokud ale nedokážes spát, protože máš malou diverzifikaci a jedna akcie v mínus Ti vůbec nevadí, tak nech T v mínus a přiber něco dalšího.
      Tohle si musí rozhodnout každý investor pouze a jenom sám … s tim Ti opravdu nikdo neporadí.

      Osobně to mám tak nějak napůl… jenže ja už mám ptf postavený, přes 20 akcií, takže nyní primárně navyšuji, když jde cena dolů a vyšší o diverzifikaci uvažuju jen v případě, že by se naskytla nějaká oooopravdu super lákavá sleva.
      Když jsem začínal, tak šly ceny téměr furt nahoru … teda když jsem koupil, tak to šlo samozřejmě vždy ještě níž, jenže přikupovat, když to šlo o 0,5% dolů je blbost … jenže tenkrát to nikdy nešlo pod moji „příkupní hranici 3%“, takže jsem to měl dost usnadněný a diverzifikace byla tenhdá první na řadě…

      Mimochodem: Fio na zahraniční akcie je šílenost! Fio POUZE a JENOM na těch pár českých, tedy alespoň do doby, než si uvědomí, že jejich poplatky jsou v dnešní době příšerně předražený.

    • Ondřej napsal:

      Rozhodně nepřikupovat ani nenakupovat pokud poplatek činí 20 %. Raději počkej až dodáš cash. Ze začátku je to pro někoho sice jen pár nákupů ročně, ale rozhodně lepší než čekat X let než mi výnos z těch pár drobáků zaplatí poplatek.

      Jak píše Brok, záleží na tobě zda dokážeš klidně spát s deseti akciemi. Osobně jsem přikupoval a v portfóliu měl 13 akcií v každé stejně peněz.

      Právě tebou uvedený příklad AT&T, jsem dokupoval při cca – 25 % už nevím přesně. Akcie budu nakupovat ještě spoustu let a tak jsem dal přednost výnosu než počtu titulů. Je třeba vždy myslet na to co za ty prachy dostanu. AT&T je z obav investorů krásně vyklesaná a při současné ceně má výnos tuším přes 6,5 %. Jelikož jí mám v portfóliu a i ty tak to znamená, že té formě jsem věřil a věřím a tudíž už nepřemýšlím nad tím zda koupit či nikoliv, ale pouze nad tím zda je pro mě momentálně přikoupení výhodné.

      Odpovím otázkou, znáš jinou akcii, která ti poskytne takovýto výnos?

      Pokud by jsi chtěl ale jít spíše cestou diverzifikace a oželil tento vysoký výnos a chtěl spíše tedy zvýšit bezpečnost svého portfólia jsou tu i jiné tituly. Neznám složení tvého prtf. ale mě se líbí i MO ( 6,3%); SO (5,19 %); OHI ( 7,71% – pozor REIT mám pouze jako třešinku); RDSA ( 6,3 %).

      Rozhodnutí je tedy vždy na tobě. Vím, že jsem ti sice v rozhodování asi nepomohl, ale tak to hold je.

  3. Ond.hra napsal:

    Díky za odpovědi. Ano budu si muset pořídit na obchodování v USA jiného brokera. Již delší dobu nad tím uvažuji, ale vzhledem k dvojí administrativě při daňovém přiznání jsem to odsouval. Na nedostatečnou diversifikaci jsem již doplatil při začátcích mého investování, takže se z toho snažím poučit a zvažují spíše rozšiřování portfolia. Nicméně s půlkou portfolia v mínusu, by mi bylo emočně příjemnější zprůměrovat některý z již koupených momentálně vyklesaných titulů. Tím bych si snížil mínus a zvýšil výnos portfolia. Je to hold dilema.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: