Hodnocení mého burzovního roku 2018

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

12 Responses

  1. Pavel napsal:

    Vlasto, hezký rozbor a je paráda, že nám to všem šlape dál a dál! A hlavně, že se nehroutíme z toho prosincového výplachu!

    K článku jedna poznámka – kapitola „Česká koruna“ je pro mě nějak nesrozumitelná. Dolar za rok 2018 oproti koruně jednoznačně posílil (o cca 10%) a tak nerozumím hned tomu úvodnímu textu „zainvestované pozice po zpětném přepočtu vykazují ztrátu“. Já bych si myslel, že naopak vykazují zisk. Jak jsi to myslel? Zrovna tak tvoje věta „nové nákupy byly jak za nižší směnný kurz a též za nižší nákupní cenu v USD“ – já myslím že v korunách byly nákupy naopak dražší díky dražšímu dolaru.

    • VSbrok napsal:

      Ahoj Pavle,
      moje první nákupy byly bohužel ještě za hooodně drahý dolar, takže i když příkupy byly již za levnějí, tak pokud bych prodal a převedl zpět na Kč, tak jsem stále v mínus.
      Proto ta věta “zainvestované pozice po zpětném přepočtu vykazují ztrátu”.
      Ale proč prodávat něco co generuje skoro 5% čistého ročně, že?
      Proto téměř nesleduju celkovou hodnotu portfólia, protože mě primárně zajímají měsíční příjmy, než jestli hodnota portfólia šla o nějaký procento nahoru/dolů…

      Prosincový výprodej byl naprosto super, koněčně jsem navýšil pár pozic u kterých jsem fááákt dlouho musel čekal než se cena dostane na pro mě zajímavou cenu.
      Na druhou stranu musím říct, že když příjde nějaký pokles, tak jsem vždycky bez peněz 🙁
      Tentrát jsem naštěští měl vcelku dobře nebito, takže růst letošních dividend byl slušně podpořen 🙂

      • Pavel napsal:

        No já to bral, že hodnotíš rok 2018 a ne od začátku nákupu. Takže za rok 2018 tvoje dolarové akcie v korunovém přepočtu „vzrostly“ o cca 10%.

        • VSbrok napsal:

          Rok 2018 hodnotím z pohledu dividend, nikoliv celkové hodnoty ptf … stejně jako loni …

          Hodnotu ptf beru od začátku, nebaví mě to přepočítávat pro každý rok zvlášť 🙁
          Zkoušel jsem to a vzdal jsem to, je to příliš mnoho přepočtů a protože mě to vlastně nezajímá, tak jsem přestal dělat.

          Kdyby na to byl nějaký jednoduchý = kopírovatelný vzoreček v excelu, tak bych to asi dělal, ale nepřišel jsem nato…
          … pro mě je důležitý, že celkový dividendový příjem roste … co dělá hodnota portfólia pro mě zas tak důležitá není …

          • Ondřej napsal:

            Zase tak složité to není. Já to počítal a jak jsem už uváděl v korunách mám za rok 2018 růst zato v dolarech, což mám u Lynx jako základní měnu hodnota portfólia klesla. A nedělám to nijak složitě. Aby jsem to spočítal bez přidaného kapitálu, prostě vezmu hodnotu prtf v dolarech k 31.12.2017 * kurz a porovnám to s hodnotou prtf k 31.12.2018 * kurz – přidané peníze během roku letos jsem to spočítal jak pro dolar tak koruny.
            Horší je počítat meziroční růst dividend bez přidaného kapitálu zvlášť když jsem to počítal prvně. Na následující rok mám už připravenou tabulku do které jen budu zapisovat dividendu na akcii násobenou počtem akcií z roku 2018 tím eliminuji přidané akcie v roce 2019 a bude to jednodušší.
            V minulosti jsem to nepočítal přesně z důvodu jak píšeš. Prostě mě to nezajímalo hlavně že jsem viděl v ročním výpisu že obdržená suma roste. Ale jak se člověk nudí 😀

  2. Martin napsal:

    Já mám dneska „řidičák“ přesně měsíc (u Lynxu). Mám 9 firem a jsem rád, že jsem založení a nákupy honil, ikdyž manželka nebyla moc nadšená, že tak pospíchám. Chytil jsem ceny, když byly skoro u dna, ale vzhledem k prozatimní délce investování je to jedno. Podobné hodnocení, jako VSbrok mě doufám čeká za pár let. Za mě díky za rady a ať nám to roste…

  3. brocko napsal:

    VSbrok pekne drzim palce .. je to pekny pocit ked peniaze zarabaju peniaze … 🙂

  4. doonio napsal:

    Nějaké novinky o OMI, nějak se to sesypalo k 4$…tak je jestli má cenu si projít roční uzávěrku 10K, nebo je to zabité…dividendu krouhli ještě o pořádnou porci dolů.

  5. VSbrok napsal:

    Ty akvizice by jim měly zvýšit zisky a to dost prudce, teď je jen otázka co s těma $$$ udělají. Doufám, že splácnout většinu dluhu a část by mohly zas přihodit na divi.

    Pro mě ale 0,33% hrubého ji prostě nedostatčující, abych navyšoval, to radši T-čko s 6% 😀

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: