Investor a daně 1: přiznání, druhy daní, cizí měny

Mohlo by se vám líbit...

12 Responses

  1. VSbrok napsal:

    Super! Děkuji, už se těším na další. Především na tu „optimalizaci“, ta mě bude obvzláště zajímat, právě díky přeskupování ptf na začátku roku 2017…

  2. minarjo napsal:

    Z nějakého důvodu byla publikovaná stará (nefinální) verze tohoto mého článku, před tím než jsem ho rozdělil na dva (druhý má vyjít v sobotu) a doplnil :(. S Ondřejem to snad nějak dáme do pořádku…
    EDIT: tak už aktualizováno, nyní už je článek správný (původní byl konceptem slučujícím tento a druhý, který vyjde v sobotu)

  3. Pahyll napsal:

    Vše opraveno a pojede to jak by tedy mělo. Díky moc Minarjo za zpracování této problematiky.

  4. Cipisek napsal:

    Zdravim.Chapu dobre,ze pokud me portfoliio vcetne dividend je mensi nez 100 000kc nemusim nic danit ?

    • Pahyll napsal:

      Nene. Pokud příjmy ( ne zisky) z prodeje za daný rok nepřesáhnou 100 000 Kč nemusí se danit. Stejně tak pokud přesáhnou 100 000Kč, ale dodrží se takzvaný časový test 3 roky nemusí se danit. Naopak přijaté dividendy ze zahraničí se musí do daňového přiznání uvést vždy a zda je třeba dodaňovat pak záleží na smlouvách o zamezení dvojího zdanění. Tím, ale předbíhám články od minarjo on to vše dosti podrobně zpracoval a určitě stojí za to si to pak přečíst od něj přeci jen jeho považujeme za odborníka na daňovou problematiku co se investorů týče.

    • minarjo napsal:

      Aktuální velikost portfolia není ani pro jeden z těch 2 typů daně podstatná. I investor (spíše trader) s portfoliem (a celkovou hotovostí k investování) jen třeba 20 tisíc Kč může za rok nakoupit a zase prodat cenné papíry tolikrát, že suma prodejů bude třeba půl milionu Kč, pak daně z prodejů řešit bude. Daně z dividend řeší pak každý investor, který obdržel daný rok dividendu od nějaké zahraniční firmy. O dani z prodejů mi vyjde třetí díl této série cca v půli listopadu, daň z dividend je v přípravě a bude asi během prosince.

  5. danny napsal:

    Dobrý den, na Degiru mám učet v EUR. Pokud nakoupím/prodám americkou akcii za např. 1000 USD, Degiro to přepočítá na EUR. Když to budu do daňového příznání přepočítávat na CZK, mám to přepočítávat z EUR, v kterém je vedený učet, nebo z USD (částka 1000USD je jen jako příklad, jde mi o princip). Děkuji

  6. minarjo napsal:

    Vnitřní měnové konverze, které provedeš s měnami buď ty sám, nebo Degiro na základě automatiky autoFX, tě z hlediska daní z prodeje cenných papírů nezajímají. Používej tu měnu, za kterou to bylo skutečně na dané burze nakoupeno/prodáno, bez ohledu jaké konverze u toho byly před/po daném nákupu či prodeji. Když to napíšu jinak: když jdeš v Degiro do Aktivity-Přehled účtu, vidíš tam ty obchody ve skutečných měnách (a to je ta klíčová) plus ty konverzní obchody kolem toho, které pro účely daně za prodej CP neřešíš.

    Jinak pro všechny: zde by už mohly dotazy snadno zapadnout, jde o starší článek (i když to aktualizuji), pro diskuse k tématu nejen daní doporučuji fórum tohoto webu na https://forum.investicnigramotnost.cz/ – tam mají daně svou skupinu také.

  1. 28.10.2017

    […] Tato minisérie článků o daních na sebe postupně navazuje, ve čtení doporučuji postupovat od prvního dílu. […]

  2. 10.11.2017

    […] Tato minisérie článků o daních na sebe postupně navazuje, ve čtení doporučuji postupovat od prvního dílu. […]

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: