Penzijní připojištění, vyplatí se?

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

13 Responses

  1. doonio napsal:

    Super článek, penzijko mám, ale dávám nutné minimum v rámci diverzifikace.

  2. Jakub napsal:

    Nema cenu zde do uvahu zapocist i velikost statnihgo prispevku, ktere neni zanedbatelna?

    • VSbrok napsal:

      Ano i ne.
      Ano – pouze do maximalních 20 tisíc vkladu klienta ročně
      NE – cokoliv nad to

      A protože se tu zaobíráme investováním na dlouhou dobu a částkami o trošku vyššími, tak započítání almužny od státu na tento výnos má prakticky nulový vliv.

      Navíc já radši počítám s tím co mám, než s tím co mi někdo jeden den dá a druhý den to můžu zrušit… což už jsme tu několikrát viděli, kdy ani Ústavní soud český národ nepodržel!

      Takže ano, příspěvek od státu je hezká věc, ale dnes máme, zítra mít nemusíme…

  3. Pavel napsal:

    No myslím, že by bylo fér napsat, že tabulky zhodnocení se týkají pouze starých smluv (už několik let je nelze založit) s garantovaným vkladem, tedy že zhodnocení nebude záporné. Proto ty fondy musí investovat velmi konzervativně, de facto jen do dluhopisů, vkladů a pokladničních poukázek.
    Ale již několik let lze založit pouze nové smlouvy a u nich lze volit strategii investování. A teprve čas ukáže, jak dobře nebo špatně ty nové fondy zhodnocují. První pozitivní vlaštovky už některé fondy (investující do akcií) mají, ale zdaleka ne všechny.
    Nic to ale nemění na tom, že je vhodnější investovat sám a to podle zásad DGI.

    • VSbrok napsal:

      Ahoj Pavle,
      díky za komentář a že jsi se k nám přidal.

      Tabulka je z dostupných zdrojů, které pojišťovny samy vydávají.
      Máš pravdu, že již nelze založit starý typ penzijka. Bohužel k nové verzi jsem výnosy nenašel.
      Asi to nebude žádná sláva, když tyto údaje pojišťovny neukazují.

      Krásný Vánoce a DGI zdar!

  4. Davbiz napsal:

    Jak píše Pavel, nové fondy, které mohou investovat i do akcií si vedou lépe. Rok 2018 byl obecně špatný, ale jinak takový Conseg – akciový vydělal od roku 2013 45 % což není špatné. Já to vidím u mě jako součást portfolia. Jsou to takové střípky – příspěvek, dále daňové odpočty, ale málokdo třeba ví, že díky naspořeným penězům může jít o 5 let dříve do předdůchodu (pozor ne to předčasného důchodu). Což je velmi zajímavé, a to z toho důvodu, že v tu chvíli, když se necháte vyplácet peníze z tohoto fondu po dobu 5 let před důchodem, tak máte status něco jako „důchodce“ a tzn. Pokud se rozhodnete nepracovat nemusíte platit zdravotní pojištění ani důchodové – stát ho za Vás platí a nijak Vás netrestá tím, že by Vám pak krátil důchod. Ono to se pak bavíme o několika tisících měsíčně, které za Vás stát platí, ale pozor, když se rozhodnete pracovat, tak klidně můžete, v tom nejste omezeni. Takže tohle je pro mě asi to nejzajímavější proč penzijko mám 🙂

  5. Pavel napsal:

    Nejsem si jistý, zda v období předdůchodu za tebe stát platí i důchodové pojištění. Myslím, že ne a že roky strávené v předdůchodu se ti do do odpracovaných let nezapočítají.

  6. Pavel napsal:

    Jo a je to Conseq a ne Conseg.

  7. Davbiz napsal:

    Ahoj Pavle, ano omluva za překlep je to Conseq.
    V článku, na který si dal odkaz je, že se nemusí platit jak zdravotní tak důchodové pojištění. Ano doba se na důchod nezapočítává, ale většina lidí už v této době těch minimálních 35 let potřebných pro důchod má, takže to nemusí řešit. I když samozřejmě záleží na ročníku narození, protože mě se ještě započítává studium na vysoké a později narozeným již ne. Ale to bychom zabíhali do detailů.
    Jen jsem chtěl ukázat, že kromě úlevy na dani a příspěvku se nabízí i jiné výhody, které můžou ušetřit nějakou korunu. Zajímavé je to např. v případě, když by člověk dělal na DPP (dohoda o provedení práce), můžeš jich mít několik. V tu chvíli platíš jen 15 % dan z příjmu. Ostatní platí stát a pro zaměstnavatele si tím daleko zajímavější (pokud nekoukám na věk :)).

  8. Pavel napsal:

    V pohodě, já už mám na předdůchod zaměřenu svoji optiku a právě jsem si to nastudoval už dřív. Je pravda, že v té době většina lidí už bude mít těch 35 let započtených, ale chtěl jsem ukázat, že to zas taková supervýhodná věc není. Navíc stojí za zvážení si ještě nějakou tu dobu k započtení důchodu „pořídit“, ale to bych už zabíhal do detailů, musí se to řádně propočítat.

  9. Davbiz napsal:

    jasně Pavle, souhlas – supervýhodné to určitě není :), jak píšeš, jednak je to vždy o tom v jaké je člověk situaci. Navíc jak je zvykem u našeho státu, hodně se toho může v podmínkách změnit v budoucnu. Pro mě je penzijko jen malá část portfolia, mám diverzifikaci přes různé třídy aktiv a ted pracuji na akciové složce, což mě přivedlo i na tento web. tak hezkou neděli David

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: