A zas ty důchody aneb bude mít Česko obdobu amerického důchodového účtu 401k?

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

4 Responses

  1. Pavel napsal:

    Důchody se snižovat nebudou, to bych byl v klidu, to žádný politik v socialistické Evropě nedopustí. Přijde zvýšení věku odchodu do důchodu (pro ty Husákovy děti), tím se to snadno vyřeší. Rusnok má pravdu:-)

    Ovšem státní důchod nebude žádná hitparáda, jako ostatně už dnes. Tedy počítáno v dnešních cenách by bylo prima mít ke státnímu důchodu dalších 10 či více tisíc. A k tomu se dlouhodobým investováním dopracujeme:-)

    • czhunter napsal:

      Důchody se snižovat budou to je 100% dané. Jednoduše bude vláda lhát o inflaci a udávat nižší než reálné údaje o inflaci a tedy důchody valorizované o inflaci tak budou rok od roku menší a menší v reálné kupní síle.

      Stejnou strategii začali uplatňovat v USA po nástupu Trumpa. U nich je to ještě horší, protože tam mají ještě daňové kategorie podle příjmu a také zvyšované o inflaci. Takže spousta pracujících časem skočí do vyšší daňové kategorie, i když jejich reálná kupní síla platu zůstane stejná.

      Jinak v Holandsku se již snižování důchodů připravuje a jsou tam kvůli tomu i demonstrace, takže tvůj výrok, že v socialistické Evropě to nedopustí je mimo mísu.

      • Pavel napsal:

        Odporuješ si, ještě jednou ti to napíšu – důchody se snižovat nebudou. Sám to píšeš, že se snižovat nebudou, jen neporostou tak rychle. A růst důchodů se neodvíjí jen od inflace, ale od růstu průměrné mzdy (část procentního růstu průměrné mzdy) + růst inflace.

        Co se týče přípravy na snižování důchodů v Holandsku – zdroj pls. Zatím jsem zaznamenal jen nižší zhodnocování úspor na důchod v různých fondech (nízké výnosy v Eurech), kolem toho je pozdvižení, ale že by se měly snižovat státem vyplácené důchody, o kterých píšu, tak o tom nevím a rád si o tom přečtu.

  2. czhunter napsal:

    Vtipné na tom je, že ze stejného důvodu, ze kterého se bojíte o důchod a to, že 2 miliardy lidí dosáhne důchodového věku do roku 2030, tzv. generace baby boomers, bude výrazný tlak na zisky společností a ceny a hlavně valuace akcií.

    To bude masivní zásah do akciového a nemovitostního trhu. Lidé v důchodu výrazně omezí svoje výdaje a začnou odprodávat svoje naakumulované akcie a nemovitosti.

    To je také masivní deflační tlak, jak na ekonomiku, tak na cenu akcií a jeden z hlavních důvodů, proč centrální vlády tak moc tisknou. Není náhoda, že dot.com bublina vznikla přesně v době, kdy baby boomers dosáhli svého nejproduktivnějšího věku.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: