Daně z dividend… a jak na ně?

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

21 Responses

  1. EvaR napsal:

    Dobrý den,

    zajímalo by mě, když bych chtěla malému dítěti koupit zahraniční akcii, která vypláci dividendy, jestli musejí danit rodiče. Předpokládám že ano, jen mě napadlo, jestli na to třeba není nějaká výjimka do nějaké malé částky.

    Děkuji a přeji pěkný den, Eva

    • VSbrok napsal:

      Vítej Evo! Jsme rádi, že další žena se začala zajímat o svoji (dětí) finanční bezpečnost.
      Přesně tohle jsem loni řešil s brokerem Degiro. Dle jeho vyjádření se daně platí dle Rodného Čísla (RČ), tedy rodiče za svého potomka nic platit nemohou.
      Platí tedy klasická sleva na poplatníka a nezdanitelné minimum.
      Navíc je tam nějaká vyjímka ze zákona pro nezletilé osoby, ale protože z toho nakonec kvůli nečekaným výdajům sešlo, tak už jsem to dál nezkoumal.

      Zdej je původní vyjádření Degiro:
      Je možné otevřít investiční účet u DeGiro pro nezletilou osobu. Upozorňujeme však, že tento úkon vždy vyžaduje spolupráci a souhlas zákonného zástupce. Zákonný zástupce bude registrován jako druhý majitel investičního účtu a bude tak vlastnit investiční účet společně s nezletilou osobou.

      Chcete-li pokračovat s žádostí pro otevření investičního účtu pro nezletilou osobu, je potřeba nám poskytnout následující dokumenty:
      – Kopie občanského průkazu nebo cestovního pasu nezletilé osoby;
      – Kopie občanského průkazu nebo pasu zákonného zástupce;
      – Kompletně vyplněný a podepsaný formulář, který bychom Vám následně zaslali.

      Kromě toho musí být splněny tyto požadavky:
      – Nezletilý/á musí mít vlastní bankovní účet vedený na jeho / její jméno, nebo mít společný bankovní účet se zákonným zástupcem, u kterého je nezletilý veden také jako majitel účtu. Upozorňujeme, že tento bankovní účet bude použit v průběhu řízení o zápisu;
      – Pro účely identifikace, první vklad musí být proveden jak z bankovního účtu nezletilého, tak i z bankovního účtu zákonného zástupce (či případně ze společného bankovního účtu).

      -U účtů pro nezletilou osobu není umožněno využití těchto služeb: obchodování s deriváty, služba Debit money a shortování. U tohoto typu účtu lze držet pouze dlouhé pozice;

  2. EvaR napsal:

    Super, moc děkuji za vyčerpávající odpověď 🙂 Právě jsem psala na Degiro, ale zatím jsem se k takovéto informaci na jejich podpoře ani nedostala, takže jste mi usnadnil práci!

    Ještě zpět k těm daním – sleva na poplatníka fajn, ale je třeba vyplňovat nějaké daňové přiznání? Protože pro dítě ho běžně nevyplňujete :-)) Či jestli se to prostě v tomto případě nemusí řešit, což by mi přišlo ideální.

    Ještě jednou díky, Eva

    • VSbrok napsal:

      Ze zákona je dané minimum do kterého se DAP podávat nemusí, ale obávám se, že to platí pro závislou činnost a pro kapitálové příjmy (dividendy) se musí podávat vždy. Podává za dítě samozřejme zákonný zástupce.

      Možná to bude vědět znalec na daně minarjo, napíšu mu. Jak říkám, dál než k info od brokera jsem se tenkrát nedostal, takže jak by to bylo s FÚ jsem už nedořešil …

  3. minarjo napsal:

    O těchto věcech bohužel mnoho nevím. Mohu jen obecně říct, že OBZP (tedy Osoba bez zdanitelných příjmů, typicky právě třeba student či nezaměstnaný) má povinnost DAP podat až při překročení ročního celkového příjmu teď nevím z hlavy zda 10 či 20 tisíc, to lze ale dohledat.
    Nabídnu ale zamyšlení nad tím, zda vůbec je vhodné nezletilému akcie na jeho jméno kupovat. Co když mu to nesedne a v 18 vše prodá? K tomu myslím u každého vede postupná cesta. Pokud si já vzpomenu na moje mladistvá léta, tak před 18.rokem jsem měl fakt jiné starosti než akcie :). Ale hned jak mi bylo 18, tak jsem si založil svůj první bankovní účet a učil jsem se investovat na malých částkách jednotek stokorun z brigád na akciových podílových fondech. Možná takto lepší, když se k tomu dospěje s dospíváním. U podílových fondů tyto daňové starosti nejsou a ze své zkušenosti vím, že se na tom člověk dost naučí, hlavně svou averzi k riziku kolísání trhů. Když jí takový mladý člověk ustojí na fondech ze svých prvních peněz, už jde do akcií sám… Tedy to je moje rada: k akciím je lepší dospět sám ve zletilosti, jako nácvik zkraje můžou sloužit jednodušší podílové fondy. Ostatně jeden investiční produkt fungující na principu podílových fondů podporuje pro děti od narození svým příspěvkem přímo stát: ano, jde o doplňkové penzijní spoření, nejlépe s dynamickou akciovou strategií. Právě jeho založením pro děti lze z odvedených daní v rámci rodiny získat po státu něco formou měsíčního příspěvku do DPS zpět, a ne dítěti třeba už v pubertě řešit daně kvůli pár zahraničním dividendám. Navíc i z výpisů DPS se mladý člověk s kolísavostí trhů seznámí, podobně jako u fondů.
    To je můj názor podpořený zkušenostmi z mého mládí :).

    • EvaR napsal:

      Super, děkuji za názor 🙂 Akcie jsem chtěla z toho důvodu, že mi to přijde takové zajímavější, představí si za tím konkrétní firmu a je to takové více uchopitelné, začne trochu přemýšlet o tom, jak to vlastně na burze funguje, že existují nějaké akcie, dividendy apod. Ne každý o tom totiž v dospívání začne přemýšlet sám od sebe. Fondy mi přijdou méně edukační. Plno lidí tam peníze jen vloží a vlastně ani nevědí do čeho investují… Ale je to zatím jen takový můj nápad, o který jsem se začala zajímat a chtěla bych ho trochu více prozkoumat. Proto jsem se i ptala na ty daně. Kdyby museli rodiče kvůli tomu řešit přiznání tak to samozřejmě nedává moc smysl. 🙂 Díky!

      • Ondřej napsal:

        Ahoj Evo,
        také jsem se touto otázkou zabýval a po diskuzích s dalšími investory došel k názoru, že to není úplně ideální varianta.
        Tak jak naznačil minarjo člověk neví co z těch dětí jednou bude. Proto je jistější varianta mít peníze pod svou kontrolu dokud neuznáš, že je dítě zralé.
        Dceři jsem založil bankovní účet v osmi letech a díky tomu, že investuji a bavíme se o tom získává představu.
        Tento rok jí bylo 10 a já byl dopředu rozhodnutý, že v tomto věku začneme s akciemi.
        Na běžném účtu má ušetřeny peníze. Uložili jsme co postupně dostala od babiček atd. Kapesné jí také posílám na BÚ a kupodivu nic nevybírá asi jsme hold moc měkký a na případnou zmrzlinu ji pozvu:-D

        Jinak investování mám vymyšleno tak, že nákupy budu provádět na vlastním účtu a jí budu vést evidenci v google tabulce, která se dá sdílet. Bude tam tedy vidět hodnotu svého portfolia s grafem a připsané dividendy.
        Poplatky za nákup budu hradit já jako odměnu za to, že zodpovědně spoří a případně jí přidám například 100% její ušetřené částky – to je ovšem ještě ve fázi pouhých úvah.
        Děti mám totiž dvě, tak aby mě to nezruinovalo.
        Jelikož jako investor DAP podávám nic se pro mě nezmění a budeme to mít takovou společnou zálibu:-D

        Snad ti to nějak pomohlo. Případné další dotazy rád zodpovím.

  4. qelreth napsal:

    Dobry den,

    predem se omlouvam za dotaz, ktery byl patrne jiz vicekrat probiran.

    Jedna se mi hlavne o komentare v nasledujicim clanku od autora Minarjo: https://www.investicnigramotnost.cz/investor-a-dane-5-kompletni-danove-priznani-priklad/ a pak souvislosti s tim spojene, ref. https://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu/kdo-nepodava-danove-priznani/ (Bod3).

    Chapu to tedy spravne, ze pokud jsem zamestnanec a muj celkovy prijem z vedlejsich cinnosti (dividendy ze zahranici) nepresahnou 6000,- , danove priznani podavat nemusim?

    Uvedu priklad:
    Reinvestovane dividendy za 2018 v hodnote 274USD (gross)
    Podle kurzovniho listku CNB https://www.kurzy.cz/kurzy-men/historie/rok-2018/ 1USD = 21.735, tedy 274*21.735 = 5955.39,-
    Vlezl jsem se tedy do 6000 (danove priznani jsem nepodaval)

    Reinvestovane dividendy za 2019 v hodnote 326.88USD(gross).
    Podle kurzovniho listku CNB https://www.kurzy.cz/kurzy-men/historie/rok-2019/ 1USD = 22.934, tedy 326.88*22.934 = 7496.67,-
    Jsem NAD 6000, danove priznani podavat musim.

    Chapu to spravne? (mno pokud ne, mam pripadne nejak resit s FU i predesly rok = ocekavat penale?)

    Jeste uvedu pro doplneni, ze mam W8-BEN u brokera, tedy mi dani 15% primo v dane zemi (USA).

  5. Jarda napsal:

    Dobrý den, jestli ještě mohu, obrátil bych se na Vás s trochu specifickým dotazem, týkajícím se srážkové daně:

    Plátce daně z příjmu fyzických osob měl v roce 2019 příjmy pouze z dividend několika společností, registrovaných v ČR. Tyto dividendy byly již při výplatě očištěny o srážkovou daň 15%.
    Zároveň v r. 2019 poskytl větší finanční dar na humanitární účely.
    Rád by jako poplatník daně z příjmu uplatnil slevu na poplatníka a odečetl hodnotu poskytnutého daru a optimalizoval tak výši daňového zatížení.
    Lze tyto položky odečíst a jakým způsobem postupovat při vyplňování DP?

    Děkuji a přeji pěkný den. Jarda

    • VSbrok napsal:

      Stejně jak jsem psal na fóru. NELZE mixovat pargraf 6 a pragraf 10!
      Dividendy z českých akcií do DAP VŮBEC nepatří! Viz. návod od minarja.

      Pokud osoba neměla žádný příjem v prgf 6, tak si nemá ani od čeho ty dary odečíst: nula zaplacených daní z příjmu mínus dar = furt nula zaplacených daní.
      Pokud celkové příjmy (všechny paragrafy) překročí 6000 Kč za rok, tak osoba MUSÍ podávat DAP. Viz. návod od minarja.

  6. Filip napsal:

    Dobrý den, měl bych takový dotaz. O daních znám úplné základy, chtěl bych se zeptat, jak by danění dividendy fungovalo v tomto případě:
    Dejme tomu, že používám brookera, Fio, Degiro … Nakoupil jsem akcie Ruského podniku na Německé burze. Pokud bych nechtěl řešit dvoji zdanění, stačilo by si přepočítat dividendu na Kč a zdanit 15%. Jak by to fungovalo, kdybych chtěl zamezit dvojímu danění ? Podléhala by tato dividenda dani v Rusku nebo Německu ? Když se jedná o Ruský podnik, obchodovaný na Německé burze v Eurech.
    Díky a přeji hezký den. Filip 🙂

  7. Atomas napsal:

    Dobrý den,
    Autor minarjo píše ve svém čtvrtém díle, to že v podstatě nezáleží na jaké burze se dané akcie obchodují ale, že záleží na tom odkud ta daná firma je. O něco více dole však doporučuje nakupovat Shell v klonu B (britský) a ne Shell A (nizozemský). Toto mi ale nedává smysl. Daň se pokaždé bude platit ta Nizozemská, ne?
    Zároveň jsem student a věřím, že mi nevzniká povinnost podávat DAP. Jediný příjem, který v podstatě mám je občasná brigáda na DPP (ale tak aby to nepřesáhlo těch magický 10 000 mšsíčně a 300 hodin ročně; což by mělo být od daně osvobozeno).
    Takže jak by třeba pro mě fungovala modelová situace, kdy bych si koupil těch pár akcií Shell v UK? Vychází mi, že bych možná nemusel danit vůbec nic z dividend. Z Británie mi to dorazí s daní 0% a vzhledem k tomu, že nemusím podávat DAP… Ale pak je tady ten problém s Nizozemskou daní…. Jsem z toho zmatený….

    Mimochodem. Tenhle web se mi moc líbí a líbí se mi i Váš styl VSbrok. Vůbec to jak píšete a tak. Takže výborná práce! 🙂

    • VSbrok napsal:

      RDS.B je UK (domicil) klon = 0% daň z dividendy. RDS.A je NL (domicil) klon = 15% daň z dividendy, ale uznatelných pouze 10% a dalších 5% je třeba dodani u nás! Tedy ve výsledku 20% daň z dividendy.

      Jak je to s daněním studentů psal minrajo na fóru, tak prosím tam. Magické číslo je, ale 6000 kč.

      Děkuji, jsem rád, že se styl líbí. Píšu to „jak mi zobák narost“, protože když jsem začínal, tak ta hrsta webu co u nás byla mi přišla hrozně odborná a nedávalo mi to smysl, chtěl jsem něco víc „polopatě“ vysvětlujícího … no až jsme to s Ondrou začali psát sami.

  1. 4.3.2021

    […] A ještě jednou dividendy. Švýcarsko s jeho 35% daní tam vůbec raději neuvádějí. […]

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: