Tipy na cestu k finanční svobodě

VSbrok

Investor z donucení...

Mohlo by se vám líbit...

10 Responses

  1. brokos napsal:

    napada ma vela vecí .. čím by som sa chcel pridať k tejto velmi zaujímavej teme .. ale asi to radsej skrátim len na .. „odporúčam knihu – Nejbohatší muž v Babylóně“

  2. Cipisek napsal:

    Zdravím VSbroku.Zajimal by me Tvuj nazor na min.pocatecni kapital na budovani tzv .“snehove koule“ pomoci DGI.Tento web sleduji uz delsi dobu a kdyz uz konecne bylo co investovat,prisel necekany vydaj.Muzes tedy napsat svuj nazor na pocatecni kapital?
    A jeste jedna otazecka,jak odhadujes (pocitas) cenu ,za jakou chces prikoupit urcitou akcii?

    • VSbrok napsal:

      Výše počátečního kapitálu jsme zde s Ondrou probírali již mnohokrát… a NEexistuje na to správná a a ni špatná odpověď/výše… NEJdůležitější je prostě přestat snít/plánovat a začít. Čím dřív začneš, tím menší vklad Ti bude stačit.
      Když začneš ve 20ti letech se 100Kč měsíčně, tak do 50ti let budeš mít dost…
      Když začneš v 50ti letech, tak to bude muset být o hodně víc, jako fakt o hodně, pokud bych chtěl v 60ti dělat jen to co Tě bude bavit.

      Osobně jsem začal před 40tkou a začínal jsem s 50ti tisíci, jako prvotní vklad a dál se snažím měsíčně přidávat 1-5tisíc… sice to není 10% z příjmu, jak doporučovat nejbohatší muž v Babylóně, ale prostě aspoň něco každý měsíc odložím … a to HNED na začátku měsíce, abych si byl naprsoto jistý, že už na to nešáhnu a zbytek měsíce musím prostě vyjít s tím co zbyde… finanční disciplína je pro dlouhodobý příjem to nejdůležitější = nejdřív zaplať sobě!

      Človíček, který mi v začátcích mého investování pomáhal, takový můj „učitel investování“, mi vždycky říkal: „za 10 let Ti bude naprosto jedno zda jsi koupil za 16,3 nebo 16,5, protože za ty roky Ti to dividedny 100krát vynahradí.“
      Samozřejmě když na jsem začínal, tak jsem řešil pohyb ceny o každý cent, no i dnes to občas řeším, ale už podstatně méně, než dřív, taky proto, že dnes již mám portfólio postavené a přikupuju JEN, když mám peníze a cena je pod mojí původní nákupkou.

      Jinak samo používám všechny klasické parametry o kterých jsem tu na IG webu psali již mnohokrát: historická cena, P/E, P/S, P/B, historický DY, atd…

  3. Cipisek napsal:

    Dekuji.Trochu hloupe otazky,ale chtel sem znat tvuj soukromi nazor.

    • Ondřej napsal:

      Žádná otázka není hloupá. Hloupý zůstane ten kdo se neptá, protože kdo se neptá je hloupý celý život, ale ten kdo se ptá jen v tu danou chvíli. Či jak je to správně 😀 Od toho tento web vznikl, abychom spojili ty co se ptají s těmi kdo znají odpověď. Cíl máme všichni stejný tak proč si dojít k němu nepomoct.

    • VSbrok napsal:

      Ne v žádném případě, otázky nebyly hloupé.
      Přesně jak píše Ondra, kdo se neptá, zůstane hloupý.

      Ještě musím doplnit svoji původní odpověď. Protože jak mne upozornil jeden pozorný čtenář, nebyla úplně přesná, tedy nebylo to přesně vysvětlené.

      Těch 100 Kč ve 20ti bylo myšleno tak, že je možné začít s malou částkou, ale HLAVNĚ začít… a postupně tuto částku navyšovat, ne že těch 100 Kč budete dávat až do důchodu… to by fakt nestačilo!

      Ve 20 začnete se stovkou, dostanete v práci přidáno, tak to navýšíte na 200/300/“doplňte si co budete moci dávat“, a tak furt dál, až se dostanete např. na 5000/10tisíc měsíčně a dividendy Vám přihodí dalších pár stovek/tisíců… až se sněhová koule začne valit hezky sama…

      Snad je to teď jasnější…

  4. Majky napsal:

    Zdravim, Chcem sa spytat ohladom pravidiel pre dokupovanie. Co v pripade ak cena od Vasho nakupu stupa a ked pride pokles dajme tomu o 5% a viac ale cena je stale nad tou Vasou nakupnou a takato situacia trva viac rokov tak tu akciu nedokupujete? Ked pozeram na grafy ta cena v roku 2012 bola dost nizko oproti tomu kde je dnes a musel by prist pokles 30% a vacsi aby cena spadla na vasu povodnu nakupnu cenu. tomu trocha nerozumiem, ako to riesite, dik Miso

    • Ondřej napsal:

      Ahoj Majky,
      to co píše VSBrok jsou jeho pravidla a určitě cena není jediný ukazatel podle kterého dokupuje.
      Cena logicky poroste pokud se firmě daří, zvyšuje zisk a vyplácenou dividendu. Takže cena je jen jediný faktor a dle mého názoru spíše psychologický, protože málokdo má koule na to nakupovat když už vlastní za nižší cenu. Proto já osobně spíše sleduji pro dokupování dividendový výnos a ocenění akcií. Cílem by mělo vždy být nakupovat ty nejlepší akcie v danou dobu.
      Takže pokud je cena + 30 % oproti mé nákupce, ale firmě vzrostl zisk a vyplácí i vyšší dividendu je to za mě OK a nevadí mi dokoupit za vyšší cenu pod tedy není nějaká akcie za lepší cenu a nenabízí mi vyšší výnos.
      Je to na každém jaká si zvolí pravidla. Věřím ale , že od nového roku snad Vám v tom IG web bude více nápomocen. 😀

    • VSbrok napsal:

      Ahoj Majky,
      Ondra to již popsal naprosto přesně. To jsou i me hlavni pravidla.
      Mam navic jeste drobnou výhodu v tom, že již mám ptf postavené a navíc z dostatecneho poctu akcií, téměř pravidelně ze všech sektorů, takže kdyz jedno klesa, tak dalsi roste… a opačně…
      Prozatím jsem tak vždy mel alespoň jednu až 3 akcie v minus… což je naprosto ideální stav.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: